Iz starih arhivov: Vsestranska Peggy Lee

Peggy Lee – pevka džeza in popa, pesnica, skladateljica in igralka.

3. 6. 2012

Peggy Lee, ki je norveškošvedskih korenin, se je rodila 26. maja 1920 v Severni Dakoti (ZDA), kot sedma izmed osmih otrok v družini.

Mama ji je umrla, ko je imela komaj štiri leta. Oče se je pozneje ponovno poročil. Imela je težko otroštvo in že pri 14. letih je z delom na železnici pomagala družini do kruha.

Imela pa je tudi čaroben glas in je neprenehoma pela tudi na lokalnem radiu.

Pri 17. letih se je poskusila prebiti v glasbeni svet, zato je nastopala po hotelih. A ko jo je slišal Benny Goodman, jo je takoj povabil v svoj band, kjer je lahko pokazala ves svoj talent. Poleg petja je bila tudi odlična tekstopiska in skladateljica, sodelovala je z mojstri, kot so bili Quincy Jones, Cy Coleman in Duke Ellington, prav tako je tudi nastopala v filmih. V njeni 60 let trajajoči karieri je prejela tri grammyje (12 nominacij), bila je nominirana za oskarja ter prejela še številne druge nagrade in nominacije.

Poročila in ločila se je štirikrat. V prvem zakonu se ji je rodila hčerka Nicky.

Nastopala je vse do svojega 70. leta.

Umrla je pri 81. letih, 21. januarja 2002, in sicer zaradi diabetesa, v Los Angelesu, kjer je tudi pokopana.

Več na peggylee.com.

Zanimivosti o Peggy Lee

  • Peggy so klicali Miss Peggy Lee ali kar Miss Peggy. Po njej so ustvarjalci slavnih Mupetkov ustvarili Miss Piggy – vase zagledano blond pujsko s smislom za romanco.
  • Frank Sinatra je o Peggy rekel: "Njen čudoviti talent bi morali študirati vsi pevci – njen kraljevski vokal je poln šarma in elegance."
  • Prav tako je imela velik vpliv in zgled na pevce, kot so: Judy Garland, Paul McCartney, Bette Midler, Madonna in Dusty Springfield.
  • Na njenem nagrobniku piše: Music is my life's breath.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri