Iz starih arhivov: Ruth First

Ruth First - junakinja in bojevnica proti apartheidu!

5. 5. 2013

Ruth First se je rodila 4. maja 1925 v židovsko-latvijski družini v Johannesburgu v Južni Afriki. Njena starša sta bila aktivna člana južnoafriške komunistične partije, kamor se je včlanila tudi Ruth. Po obiskovanju dekliške šole se je vpisala na univerzo Witwatersrand (Johannesburg).

Kot študentka je bila med ustanovitelji naprednega študentskega gibanja, v katero je bil vključen tudi Nelson Mandela. Leta 1946 je postala urednica radikalnega levega časopisa Guardian, ki so ga kmalu prepovedali.

Postala je tudi ena izmed vodilnih članov komunistične stranke, saj so njene prejšnje voditelje zaprli. Leta 1949 se je poročila z židovskim komunistom in borcem proti apartheidu Joejem Slovom. Leta 1956 sta bila skupaj z možem in še 154 političnimi aktivisti obtožena delovanja proti apartheidu. Ruth so prepovedali objavljati in se javno izražati. Leta 1963 so jo brez obtožnice v zaporu zadržali 117 dni. Leta 1964 je odšla v izgnanstvo v London, kjer se je priključila britanskemu gibanju proti apartheidu.

Med letoma 1972 in 1978 je bila zaposlena kot raziskovalka na univerzah v Manchestru in Durhamu.

Leta 1978 se je zaposlila na univerzi v Mozambiku, kjer je nadaljevala svojo borbo proti apartheidu.

Pri 57 letih, 17. avgusta 1982,  je bila umorjena s pisemsko bombo (poslala jo je takrat izjemno nasilna in brutalna južnoafriška tajna policija), ki je prispela na njen naslov na univerzo.

Zanimivosti o Ruth First:

  • Z možem sta imela tri hčerke Gillian, Shawn in Robyn.
  • Leta 1965 je izdala knjigo 117 dni, v kateri opisuje dneve, preživete v zaporu.
  • Leta 1988 so po scenariju Shawn Slovo posneli film A World Apart. Film govori o življenju bele deklice, katere starša sta borca proti apartheidu v Južni Afriki.
  • Leta 2006 so posneli film Catch a Fire, v katerem v vlogi Ruth zaigra njena hčerka Robyn Slovo.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri