Iz starih arhivov: Princesa Soraya

Princesa Soraya – princesa žalostnih oči.

24. 6. 2012

Soraya se je rodila 22. junija 1932 v Isfahanu v Iranu.

Njen oče je bil pripadnik noblese iranskega etničnega ljudstva Bahtiari ter iranski ambasador v Nemčiji, mama pa je bila po rodu Nemka.

Imela je še mlajšega brata.

Ko je bila Soraya stara osem mesecev, so odšli v Evropo, kjer so se zaradi očetove službe neprestano selili. Pri 16 letih se je sama preselila v London, kjer je prijateljevala s sestro iranskega princa Šaha.

Princ se je ravno takrat ločeval, in ko je videl sliko lepe Soraye, jo je ob prvem srečanju zaprosil za roko (no, za roko hčerke je zaprosil njenega očeta). Poročila sta se 12. februarja 1951, v Teheranu, pred dva tisoč povabljenci. Po sedmih letih zakona brez otrok, zaradi Sorayine neplodnosti, se je Soraya ločila in preselila v Evropo, saj se ni strinjala s tem, da bi si moža delila še z eno ženo (princa lahko nasledi le ožji krvni sorodnik).

Soraya je odšla v Pariz in obiskovala tečaje igralstva, saj je bila igra od nekdaj njena velika želja.

Nastopila je v nekaj filmih ter spoznala novega moškega v svojem življenju – italijanskega režiserja Franca Indovine.

Franco je leta 1972 umrl v letalski nesreči, kar je Sorayo zelo prizadelo, zato se je umaknila iz javnega življenja. Leta 1991 je izdala spomine – Palača osamljenosti.

Umrla je 26. oktobra 2001 v svojem apartmaju na Elizejskih poljanah v Parizu.

Zanimivosti o princesi Sorayi:

  • Ob zaroki ji je Šah podaril zaročni prstan z 22.37-karatnim diamantom.
  • Na poroko so z letalom pripeljali z Nizozemske za 1,5 tone različnih rož. Darila so poslali vsi svetovni državniki, Stalin je poslal pisarniški pribor, okrašen s črnimi diamanti, angleška kraljevi par pa čudovito srebrno stojalo za sveče iz gregorjanskega obdobja.
  • Diorjevo obleko, ki jo je nosila na poroki, so na dražbi po njeni smrti prodali za približno milijon evrov.
  • Pokopana je poleg svojih staršev in brata na pokopališču v Müchnu v Nemčiji.