Iz starih arhivov: Osa Johnson

Osa Johnson - ženska, ki je bila poročena z avanturo.

16. 3. 2013

Osa Leighty se je rodila 14. marca 1894 v mestu Chanute, Kansas, ZDA. Z rosnimi 16 leti se je poročila z deset let starejšim Martinom Johnsonom, ki se je takrat ravno vrnil z ekspedicije po južnih morjih, kamor je šel z znanim pisateljem Jackom Londonom.

Kmalu je spoznala, da se je poročila z obsedenim avanturistom, in sklenila je, da mu bo povsod sledila.

Leta 1912 sta se s filmsko kamero odpravila na južna morja, da bi posnela domorodne kanibale, ki so živeli na otokih. Tudi nevarnosti ju niso morale zaustaviti, saj sta posnela odličen dokumentarni film, ki sta ga predstavila leta 1918 (leta 1921 sta predstavila še en dokumentarec, posnet v tistih krajih). Med letoma 1921 in 1933 sta vandrala, fotografirala in snemala po divji Afriki.

Leta 1937 sta doživela tragično letalsko nesrečo v Kaliforniji. Martin je podlegel poškodbam, Osa pa je kljub težkim poškodbam preživela. Še naprej je snemala in producirala filme ter pisala spomine o njunih avanturah. Martin in Osa (otrok nista imela) sta posnela osem dokumentarnih filmov, naredila na tisoče fotografij ter izdala devet knjig.

Osa je umrla 7. januarja leta 1953 zaradi srčnega zastoja.

Safari muzej Martina in Ose Johnson je v njenem rojstnem kraju v Kansasu.

Več na www.safarimuseum.com.

Zanimivosti o Osi Johnson:

  • Osa je bila izučena za ravnanje z orožjem. Medtem ko je v divjini Martin snemal s kamero, je bila Osa v pripravljenosti na strel. Nekoč je ubila nosoroga, ki je napadel moža, Martin pa je vse to 'mirno' posnel s kamero.
  • Skupaj z Martinom sta leta 1932 opravila izpit za vožnjo letala. Nista samo prva, ki sta iz zraka ovekovečila afriško divje življenje, ampak sta tudi prva, ki sta iz zraka naredila posnetke vrhov Kilimandžara in Kenija (dve najvišji gori v Afriki).
  • Knjiga I Married Adventure (Poročila sem se z avanturo), ki je bila izdana leta 1940, je doživela ogromen uspeh in bila med najbolje prodajanimi uspešnicami.