Iz starih arhivov: Noor Jehan - Allah Wasai

Noor Jehan - Allah Wasai: igralka in pevka, predvsem pa legenda indijsko-pakistanskega filma.

23. 9. 2012

Noor Jehan se je rodila 21. septembra 1926  v mestu Kasur v britanski Indiji (današnji Pakistan), v družini z 11 otroki.

Mama in oče sta bila profesionalna glasbenika. Noor je začela na odru nastopati pri šestih letih, ko je skupaj še z dvema starejšima sestrama pela v gledališču v Kalkuti.

Kmalu je zaigrala v prvem filmu, kjer je zapela pesem (Langh aaja patan channa dey o yaar), ki je nemudoma postala hit (pravzaprav je hit še danes).

Pri 15 letih je prvič dobila glavno vlogo v filmu. Med letoma 1932 in 1947 je igrala v 69 filmih ter v njih zapela 127 pesmi. Ob nastanku Pakistana leta 1947 je zapustila Bombaj in se preselila v Karači, kjer je snemala filme do leta 1963. Po 33 letih nastopanja v filmih se je igralsko upokojila in postala 'playback' pevka (njene pesmi so uporabljali na filmu, kjer so igralci samo odpirali usta). V javnosti je bila glasbeno aktivna kar 66 let.

Poročila se je dvakrat in imela šest otrok. Imela je tudi ljubezenski afero s slavnim pakistanskim igralcem kriketa. Leta 1986 so ji zaradi težav s srcem vgradili spodbujevalnik.

Umrla je leta 2000 pri 74 letih zaradi odpovedi srca, pokopana je v Karačiju.

Zanimivosti iz življenja Noor Jehan - Allah Wasai:

  • Njen vzdevek je bil Kraljica melodije.
  • Je tudi prva pakistanska ženska režiserka s filmom Chan wey (1951).
  • Zapela je v duetu s številnimi slavnimi azijskimi pevci, kot so Ahmed Rushdi, Mehdi Hassan, Masood Rana in Mujeeb Aalam ...
  • Zapela je več kot deset tisoč različnih pesmi (posnela je tudi po pet pesmi na dan) v številnih jezikih s področja Indije in Pakistana, med drugimi v urdu, hindu, punjabi in sindhu jeziku. Na žalost je kar nekaj posnetkov izgubljenih za vedno.

Več na www.madamnoorjehan.com.