Iz starih arhivov: Mileva Marić

Mileva Marić - matematičarka in prva žena Alberta Einsteina.

13. 1. 2013

Mileva Marić se je 19. decembra 1875 rodila v srbski uradniški družini, v majhni vojvodinski vasici Titel, ki je tedaj spadala pod Avstro-Ogrsko.

Po končani osnovni šoli je zamenjala štiri srednje šole. Gimnazijo je zaključila v Zagrebu. Zaradi velike želje po nadaljevanju študija jo jeoče leta 1894 vpisal na visoko dekliško šolo v Zürichu. Leta 1896 je maturirala na medicinski šoli v Bernu in je bila zaradi odličnih sprejemnih izpitov kot prva ženska sprejeta na švicarsko politehniško akademijo v Zürichu. Na akademiji je ostala vse do leta 1901, ko je sicer opravila vse študijske obveznosti, vendar ni nikoli diplomirala. Alberta

Einsteina je spoznala leta 1897, ko je prišel na akademijo. Kmalu sta se zaljubila in začela živeti skupaj, navkljub nasprotovanju obeh družin (obe sta bili globoko verni – Albert je bil žid, Mileva pa pravoslavka). Že pred poroko se jima je rodila deklica, ki pa je misteriozno izginila (predvideva se, da je bolehna kmalu umrla ali pa je bila dana v rejo).

Leta 1904 se jima je rodil sin Hans Albert, šest let pozneje pa še Eduard. Leta 1918 sta se ločila, saj se je Albert nekaj mesecev pozneje poročil s svojo sestrično. Mileva je ostala s sinovoma v Zürichu. Starejši se je leta 1928 preselil v ZDA, Mileva pa je skrbela za mlajšega sina, ki je zbolel za shizofrenijo. Zadnja leta življenja je preživela v osami in pozabi. Stara 73 let je umrla 4. avgusta 1948 v Zürichu.

Zanimivosti o Mileva Marić:

  • Einstein je po objavi posebne teorije relativnosti leta 1905 izjavil, da je matematične izračune zanj opravljala njegova žena. Razvoj teorije je bil namreč bolj kot od znanja fizike odvisen od matematičnih izračunov in njihovih izpeljav.
  • Leta 1921 je Einstein prejel Nobelovo nagrado za fiziko in veliko denarno nagrado, ki jo je podaril Milevi, ob tem pa se ji je javno zahvalil za njen prispevek k razvoju teorije relativnosti.
  • Z denarjem, ki ji ga je podaril Albert, je kupila tri hiše, vendar je morala dve prodati zaradi sinovega zdravljenja in nemirnih težkih časov.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri