Iz starih arhivov: Juana de América

Juana Fernandez de Ibarbourou – Juana de América – Ameriška pesnica in vzor pevke Shakire.

16. 8. 2012

Juana Fernández Morales se je rodila 8. marca 1895 (1892) v Melu v Urugvaju, mestecu, ki leži na severovzhodu Urugvaja, v bližini meje z Brazilijo. Njeni starši so bili španskega porekla (Galicija).

Šolati se je začela leta 1899, v desetih letih pa je zamenjala kar štiri šole.

Pri 17 letih (uradno pri 14) je objavila prozo Derechos femeninos (Ženske pravice). Leta 1913 se je civilno poročila s kapitanom Lucasom Ibarbourouom, s katerim sta imela sina Julia Césarja (1917).

Po rojstvu sina se je družina preselila v Montevideo, kjer je Juana ostala do konca svojega življenja. Umrla je 15. julija leta 1979, a še danes velja za eno najbolj vplivnih zagovornic ženskih pravic v Latinski Ameriki.

Poezija Juane de Americe je polna čutnosti, čeprav izražena v preprostem jeziku. Njena glavna motiva sta ljubezen in narava. Poleg feminističnih in otroških pesmi je v zgodnjem obdobju pisala zelo čuteče in erotične ljubezenske pesmi, pozneje pa je postala prepoznavna po čutečem opisovanju svojih občutkov do narave. Kot veliko umetnikov se je tudi ona ukvarjala s strahom pred smrtjo, saj jo je globoko prizadela smrt staršev ter še posebej moža.

Zanimivosti o Juani de América:

  • Uradna letnica njenega rojstva je 1895, čeprav večina zgodovinarjev trdi, da se je v resnici rodila 1892.
  • Je ena najbolj priljubljenih pesnic špansko govoreče Amerike.
  • Juana in Lucas sta se leta 1921 naknadno poročila še cerkveno v cerkvi Our Lady of Perpetual Aid v Montevideu.
  • Je prva književnica, ki ji je država Urugvaj podelila nagrado za prispevek v literaturi.
  • Shakira, kolumbijska svetovna pevska zvezda, je velika oboževalka Juanine poezije in jo bere kot navdih za svoje glasbeno ustvarjaje.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri