Iz starih arhivov: Hanna Reitsch

Hanna Reitsch - nemška pilotka, ki se je predala Američanom!

6. 4. 2013

Hanna Reitsch se je rodila 29. marca 1912 v Hirschbergu v Šleziji (današnja Poljska). Prav tako kot njen oče, ki je bil oftalmolog, se je po končani srednji šoli posvetila študiju medicine.

Leta 1932 pa je pustila študij in se posvetila novi strasti, letenju. Najprej je začela leteti z jadralnimi padali in kmalu postala nosilka številnih rekordov v daljinskem, akrobatskem in vzdržljivostnem letenju.

Leta 1937 se je pridružila novoustanovljeni Luftwaffe, kjer je postala testna pilotka novih motornih letal. Začela je testirati bombnike in lovce, ki so jih v tajnosti pripravljali na vojno.

Zaradi pilotskih sposobnosti in lepega videza je postala reklamni obraz nemškega letalstva.

Med drugo svetovno vojno je Hanna opravila veliko pomembnih preizkusov z novimi nemškimi revolucionarnimi orožji. Pri testiranju novega raketnega lovca je strmoglavila in s težkimi poškodbami pet mesecev preživela v bolnišnici. V zadnjih dneh vojne je z majhnim letalom v oblegani Berlin generala pripeljala na posvet v Hitlerjev bunker. Iz Berlina je obstreljevana pobegnila na enak način ter se predala Američanom, ki so jo po 18 mesecih izpustili iz zapora.

Po vojni je ostala zvesta letalstvu. Leta 1959 je v Indiji na povabilo predsednika Jawaharlala Nehruja ustanovila center za jadralno letenje. Med letoma 1962 in 1966 je Hanna Reitsch živela v Gani in tudi tam ustanovila državno šolo jadralnega letalstva.

Umrla je leta 1979 v Frankfurtu, stara 67 let, za posledicami infarkta.

Zanimivosti o Hanni Reitsch:

  • Postala je tudi prva ženska, ki je z jadralnim letalom preletela Alpe.
  • Bila je tudi preizkusna pilotka na prvem 'upravljivem' helikopterju na svetu Focke-Achgelis Fa 61. Na berlinskem motor šovu leta 1938 je Hanna vsak večer prikazala letenje z njim v veliki dvorani Deutschlandhalle.
  • Leta 1952 je Hanna Reitsch osvojila tretje mesto na svetovnem prvenstvu v jadralnem letalstvu v Španiji. Leta 1976 je postavila nov ženski svetovni rekord v letenju 'ven in nazaj'. Leta 1979 pa je ta rekord še izboljšala.