Iz starih arhivov: Freya Madeline Stark

Freya Madeline Stark - pustolovka, raziskovalka in pisateljica.

Iz starih arhivov: Freya Madeline Stark (foto: shutterstock) shutterstock
10. 2. 2013

Freya se je rodila 31. januarja 1893 v Parizu.

Njena mama je bila italijansko-pruskega rodu, njen oče pa je bil angleški slikar iz Devona.

Večino svojega otroštva je preživela v Asolu pri Trevisu. Za svoj deveti rojstni dan je od svoje babice dobila knjigo Tisoč in ena noč (arabsko zbirko pravljic) in postala obsedena z Orientom. Rada je brala tudi pustolovske romane, še posebej Aleksandra Dumasa, ter se učila latinsko.

Študirala je zgodovino v Londonu ter se naučila arabskega in perzijskega jezika. Med 1. svetovno vojno je delala kot medicinska sestra v Italiji.

Feya Madeline StarkLeta 1927 se je podala na svoje prvo potovanje na vzhod, najprej v Libanon in nato v Irak. Do leta 1931 je opravila tri nevarne pohode po puščavi, katere je opisala v knjigi The Valleys of the Assassins (1934). Le 1935 se je odpravila pohajkovat po južnem Arabskem polotoku in svoja potepanja opisala v treh knjigah. Med drugo svetovno vojno je prepričevala Arabce, naj ostanejo nevtralni in se ne pridružijo silam osi. Za prvo veliko potovanje po 2. svetovni vojni je izbrala Turčijo, kar je opisala v treh knjigah. Njeno zadnje veliko potovanje je bilo po Afganistanu leta 1970. Upokojila se je v Asolu v Italiji, kjer je urejala in pisala svoje spomine.

Umrla je 9. maja leta 1993, nekaj mesecev po svojem stotem rojstnem dnevu.

Zanimivosti o Freyi Madeline Stark:

  • Pri 13 letih je imela nesrečo, ki ji je deformirala levo stran obraza.
  • Leta 1947 se je pri 54 letih poročila z zgodovinarjem Stewartom Perownom (otrok nista imela), s katerim se je razšla leta 1952, vendar se nista ločila.
  • Rekla je: Ni zadovoljstva v tem, da v nekaj verjamemo, delamo pa popolnoma drugače.
  • Freya je bila marsikje po Orientu prva nearabska oseba, ki je obiskala te kraje.
  • Svoja potovanja je opisala v več kot 20 knjigah.