Iz starih arhivov: Cyd Charisse

Cyd Charisse - čudoviti dinamit z najdragocenejšimi nogami Hollywooda

10. 3. 2013

Rodila se je 8. marca 1922 kot Tula Ellice Finklea v mestu Amarillo, Teksas (ZDA). Njen oče je bil zlatar. Plesati je začela pri šestih letih, da bi si čim bolj opomogla od otroške paralize, za katero je bolehala.

Pri 12 je začela obiskovati tečaje baleta pri Adolphu Bolmu in Bronislavi Nijinski. Kot trinajstletnica je že plesala v otroškem baletnem zboru slovitega Ballet Russe de Monte Carlo. Na evropski turneji je spoznala mladega plesalca Nica Charissa, s katerim se je pri sedemnajstih poročila in tri leta pozneje rodila sina Nickyja.

Zaradi 2. svetovne vojne se je vrnila v Los Angeles ter poskusila svojo srečo tudi v filmskem svetu. Najprej je pred kamero samo plesala, pozneje pa je začela dobivati tudi prave vloge, čeprav je poznana prav po svojih bleščečih plesnih vložkih. Večkrat je v filmih igrala in plesala z najboljšima filmskima plesalcema Genom Kelleyjem in Fredom Astairom. Navdušila je tudi v enem od najbolj znanih plesnih filmov Plešem v dežju (1952). Leta 1947 se je ločila ter leto pozneje ponovno poročila s pevcem in igralcem Tonijem Martinom. Rodil se jima je sin Tony Martin mlajši. V zakonu sta ostala skupaj 60 let, vse do njene smrti, 17. junija 2008. Na začetku šestdesetih je prenehala plesati v filmih, ampak je le še igrala. Umrla je leta 2008 v Los Angelesu – pri 86 letih ji je zastalo srce.

Zanimivosti o Cyd Charisse:

  • Z možem Tonyjem Martinom sta napisala biografijo The Two of Us (1976).
  • Fred Astaire jo je klical čudoviti dinamit in o njej rekel: "Ta Cyd! Ko zaplešeš z njo, želiš plesati z njo do konca ...
  • Leta 2001 je bila vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot lastnica najdražjega para nog, saj ju je studio MGM leta 1952 zavaroval za tedanjih neverjetnih 5 milijonov dolarjev.
  • Leta 2006 jo je tedanji predsednik ZDA George Bush odlikoval z najvišjim državnim priznanjem na področju umetnosti.