Iz starih arhivov: Claude Cahun

Claude Cahun - umetnica, fotografinja, pisateljica in vojna aktivistka.

27. 10. 2012

Claude Cahun (psevdonim je začela uporabljati leta 1917) ali Lucy Schwob se je rodila v Nantu v Franciji, v ugledni židovski družini. Zaradi materine duševne bolezni jo je vzgojila babica.

Fotografirati je začela pri 18 letih. V dvajsetih letih prejšnjega stoletja se je s svojo življenjsko sopotnico, pastorko (hčerko njene mačehe) Suzanne Malherbe, ustalila v Parizu. Skupaj sta pisali, kiparili, delali fotomontaže in kolaže in se skozi umetnost borile proti razlikam med spoloma in z njo povezano seksualnostjo.

Bili sta tudi politični aktivistki in sta skupaj s somišljeniki ustanovili levo stranko, imenovano Contre Attaque (kontra napad), kot odgovor Hitlerjevi nacistični stranki. Leta 1937 sta se preselila na otok Jersey na kanalskem otočju.

Ob nacistični zasedbi otokov sta se začeli 'boriti' ter izdelovati letake, ki so imeli poleg političnega sporočila tudi umetniško vrednost. Nemci so ju leta 1944 aretirali in obsodili na smrt, vendar usmrtitve niso nikoli izvedli.

Cloude si zaradi težkih razmer v zaporu ni nikoli dobro opomogla ter pri šestdesetih (8. decembra 1954) umrla.

Pokopana je na otoku Jersey, skupaj s Suzanne, ki je umrla leta 1972.

Zanimivosti o Claude Cahun:

  • Bila je nečakinja avantgardnega pisatelja Marcela Schwoba ter pranečakinja poznavalca orienta in pisatelja Léona Cahuna.
  • Najbolj je ostala v spominu po svojih samoportretih.
  • Psevdonim Claude Cahun je izbrala, ker je dvoumen, saj je lahko ime za moškega ali žensko. Suzannin psevdonim je bil Marcel Moore.