Iz starih arhivov: Clara Josephine Wieck Schumann

Clara Josephine Wieck Schumann – Skladateljica in vodilna pianistka romantike.

16. 9. 2012

Clara Josephine Wieck Schumann se je rodila 13. septembra 1819 v Leipzigu v Nemčiji. Njena starša sta se ločila, ko je imela štiri leta. Odraščala je z očetom, ki je bil profesor glasbe in jo je od petega leta poučeval klavir (njena mama je bila sopranistka).

Svoj prvi solo nastop je imela pri 11 letih. Pri 18 letih je nastopila na Dunaju s serijo recitalov in dobila najvišje avstrijsko glasbeno odlikovanje. Dan pred 21. rojstnim dnevom se je poročila z očetovim učencem, skladateljem Robertom Schumannom, čeprav je njen oče ostro nasprotoval poroki. Imela sta sedem otrok in Clara je navkljub otrokom še naprej koncentrirala ter pisala kompozicije.

Leta 1853 sta Schumanna spoznala 20-letnega skladatelja Johannesa Brahmsa, s katerim je Clara tesno prijateljevala in sodelovala do svoje smrti. Po moževi smrti je še naprej nastopala, skladala pa ni več.

Zadnjič je javno nastopila pri 72 letih in tako končala kar 61 let trajajočo koncertno nastopanje.

Zadnja leta svojega življenja je oglušela in bila priklenjena na invalidski voziček. Umrla je pri 76 letih, pokopana pa je poleg moža na starem pokopališču v Bonnu (Nemčija).

Zanimivosti o Clari Josephine Wieck Schumann:

  • Z možem sta spodbujala takrat mladega skladatelja Johannesa Brahmsa, Clara pa je bila tudi prva pianistka, ki je javno nastopila z njegovimi deli.
  • Clara Wieck Schumann je bila pred leti na bankovcu za 100 nemških mark.
  • Vodilni avstrijski dramatični poet Franz Grillparzer je pod vplivom nastopa 18-letne Clare napisal pesem Clara Wieck in Beethoven.
  • Na filmskem traku jo je leta 1947 upodobila Katharine Hepburn v filmu Song of Love.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri