Iz starih arhivov: Anna Moffo

Anna Moffo – Operni lirični sopran

7. 7. 2012

Anna Moffo se je rodila 27. junija 1932 italijanskima staršema v Waynu v ameriški Pensilvaniji.

Po končani srednji šoli je dobila ponudbe iz Hollywooda, vendar se je raje odločila za vpis na Curtis Institute of Music v Filadelfiji, ki velja za eno od najboljših šol klasične glasbe.

Po končanem šolanju je, ker je dobila tudi štipendijo, odšla na dodatno izobraževanje v Italijo. Svoj operni debi je doživela leta 1955, leto dni pozneje pa je na italijanski televiziji nastopila kot Cio-Cio-San v Madam Butterfly in čez noč zaslovela po vsej Italiji.

V newyorški Metropolitanski operi je prvič nastopila leta 1959 kot Violeta v Traviati. Anna je postala vodilni lirični sopran svoje generacije ter je nastopila na vseh svetovnih odrih.

Po 20-letnem neprekinjenem nastopanju je zaradi preobremenjenosti izgubila svoj glas, ki po dolgem okrevanju nikoli ni bil več isti kot prej. Po pevski upokojitvi je ostala aktivna v operi kot članica sveta Metropolitanske opere. Poročila se je dvakrat, prvič z italijanskim režiserjem Mariem Lanfranchijem ter drugič z Robert Sarnoffom, s katerim sta ostala skupaj do njegove smrti.

Zadnjih deset let svojega življenja se je bojevala z rakom na dojki. Umrla je 9. marca 2006 zaradi kapi, in to v New Yorku, kjer je tudi pokopana.

Zanimivosti o Anni Moffo:

  • Anna je bila še posebej priljubljena v Italiji, kjer je redno nastopala. Igrala je v opernih in igranih filmih. Na televiziji je imela tudi svojo oddajo z naslovom Anna Moffo Show.
  • Kar 17 sezon je pela v Metropolitanski operi, opero Traviata pa je zapela več kot dvestokrat.
  • Njen glas je bil topel in žareč, z ogromnim razponom in okretnostjo. Imela je tudi odličen odrski nastop ter izjemno naravno telesno lepoto.