Iz starih arhivov: Angela Vode

Angela Vode - aktivistka, kaznjenka, izobčenka.

19. 1. 2013

Angela, rojena v Ljubljani 5. januarja 1892, je po opravljenem dekliškem liceju in učiteljski maturi med letoma 1912 in 1920 poučevala na več osnovnih šolah v Ljubljani. Leta 1921 je opravila specialistični izpit za poučevanje otrok z motnjami v razvoju in v tem poklicu ostala 25 let.

Bila je borka za boljši položaj žensk, delavcev in narodne pravice, ena od prvih žensk, ki so podpirale komunistično ideologijo, ter ena izmed soustanoviteljic OF (Osvobodile fronte), vendar pa je med vojno prišla v navzkrižje z vodstvom Komunistične partije Slovenije in je bila po hitrem postopku izključena iz partije, pozneje pa tudi iz OF. Med vojno je bila zaradi svojega proslovenskega političnega aktivizma poslana v nemško koncentracijsko taborišče Ravensbrück.

Po vojni je bila ena izmed obsojenih v zloglasnem, montiranem Nagodetovem procesu leta 1947. Obtožena narodnega izdajstva je bila obsojena na 20-letno zaporno kazen. Po šestih letih je prišla iz zapora brez državljanskih pravic in možnosti zaposlitve. Kot je pozneje sama napisala, je ves čas po izpustitvi živela le polovično življenje. Do smrti leta 1985 (5. maja) jo je preživljala sestra Ivanka, Angela pa je v tem času skrivaj pisala knjigo Skriti spomin.

Zanimivosti iz življenja Angele Vode:

  • Na temo ženske emancipacije je izdala več knjig: Žena v sedanjem svetu (1934), Žena i fašizam (1935, v srbohrvaščini), Spol in Usoda (1938).
  • Že pri 16 letih je doživela nacionalna nasprotja med Nemci in Slovenci, ko je avstrijska vojska leta 1908 v Ljubljani med demonstracijami usmrtila Adamiča in Lundra.
  • Knjigo Skriti spomin je leta 2004 izdala založba Nova Revija. Leta 2008 je Televizija Slovenija po knjigi, pod taktirko režiserke Maje Weiss, posnela televizijski film Skriti spomin Angele Vode.
  • Angela Vode je bila izključena iz partije, ker se ni strinjala z likvidacijami nasprotnikov in nekritično podporo slovenskih komunistov Stalinu.