Iz dosjejev: O legendi Maríe Luise Bemberg

María Luisa Bemberg – pionirka argentinskega feminizma, scenaristka, režiserka in igralka.

22. 4. 2012

Maria se je rodila 14. april 1922 v Buenos Airesu v eni od najbogatejših argentinskih družin, zelo znani in cenjeni tudi v svetu umetnosti. Šole ni obiskovala, učile so jo guvernante.

Pri rosnih 22 letih se je poročila z arhitektom Carlosom Miguensom. Po poroki sta se preselila v Španijo, kjer so se jima rodili štirje otroci. Po sedmih letih se je Maria ločila, saj ni bila zadovoljna s statusom mame, ki skrbi le za družino. Leta 1952 se je z otroki vrnila v Argentino, kjer je začela delovati v gledališču kot odrski režiser.

Napisala je scenarij za uspešen film Kronika gospe (1971), ki govori o dami iz visoke družbe. Ustanovila je tudi svojo filmsko produkcijsko hišo in leta 1981 po svojem scenariju posnela film Momenti. Leta 1984 pa je posnela film Gospa Marry z Julie Christie v glavni vlogi. V svoji filmski karieri je posnela šest filmov, pod scenarij pa se je podpisala devetkrat, v enem filmu je tudi zaigrala. V njenem zadnjem filmu (Ne želim govoriti o tem) je zaigral sloviti Marcello Mastroianni.

Po bolezni je 7. maja 1995 umrla v Buenos Airesu, stara 73 let.

Zanimivosti o Marii Luisi Bemberg:

  • Njen pradedek je bil Otto Bemberg – nemški emigrant, ki je leta 1888 odprl pivovarno. Bamberg je še danes največja argentinska pivovarna.
  • Pomanjkanje osnovne izobrazbe je kompenzirala z izjemno vedoželjnostjo in odprtostjo za ideje ter dosegla zelo visoko raven intelektualnega znanja.
  • Bila je članica žirije na berlinskem, beneškem, čikaškem festivalu in na festivalu filma v Cartageni.
  • Njen film Camila (1984), zgodba o ženski, ki se zaljubi v duhovnika, je bil nominiran za tujejezičnega oskarja.
  • Je ena izmed ustanoviteljic filmskega festivala v Mar de plati kot tudi feministične zveze Argentine.
  • Po njeni smrti so posneli še film po njenem scenariju – Slepar.

Več na www.marialuisabemberg.com.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri