Iz dosjejev: Diane Arbus – fotografinja 'freakov'

Diane Arbus se je rodila 14. marca 1923 v židovski družini v New Yorku, ki je imela v lasti veleblagovnico na znameniti 5. aveniji.

24. 3. 2012

Izhaja iz umetniške družine, saj je njen oče po upokojitvi postal slikar, starejši brat je bil pesnik, mlajša sestra pa kiparka.

Obiskovala je elitno srednjo šolo Fieldston za etično kulturo. Pri 18 letih se je poročila z mladostno ljubeznijo Allanom Arbusom. Prvo hčerko Doon (pisateljica) je rodila leta 1945, drugo Amy (fotografinja) pa 1954. Allan jo je navdušil za fotografijo in skupaj sta se lotila komercialnega fotografiranja v oglaševanju in modi. Bila sta dokaj uspešna, saj sta sodelovala z revijami, kot sta Glamour in Vogue, konec petdesetih let pa se je posvetila 'lastni' fotografiji. Prav tako se je dodatno izobraževala. Začela je portretirati ljudi, ki jih je srečevala med pohajkovanjem po New Yorku. Obiskovala je javne parke, zanemarjene hotele, odročne ulice ter slikala nenavadne ljudi.

Nekatere od teh slik so izšle v julijski izdaji Esquire magazine leta 1960. Njen novi stil fotografiranja in njen izbor portretirancev sta bila za tiste čase senzacionalna. V šestdesetih je bila Diana zelo znana fotografinja, imela je razstave, med drugimi tudi v Muzeju moderne umetnosti v New Yorku. Čeprav je bila poslovno uspešna, je po ločitvi leta 1969 padla v depresijo, ki se je žal (26. julija 1971) končala s samomorom.

Njeno truplo so našli doma.

V kadi si je prerezala žile.

Zanimivosti o Diani Arbus:

  • Diane je prvi ameriški fotograf, čigar dela so bila predstavljena na beneškem bienalu (leta 1972).
  • Je tudi ena najbolj prepoznavnih fotografov 20. stoletja, znana po svojih plašnih portretih marginalnih ljudi.
  • Po njeni življenjski zgodbi so leta 2006 posneli film Fur z Nicole Kidman v glavni vlogi, Robert Downey ml. pa je igral njenega moža Allana.
  • V šestdesetih je poučevala fotografijo na šoli za dizajn – Parsons School of Design in šoli Cooper Union v New Yorku.