Iz dosjeja žensk z velikim Ž: Umm Kulthum

Umm Kulthum je bila najpopularnejša pevka arabske klasične glasbe vseh časov.

31. 12. 2011

UmmKulthum je bila rojena 31. decembra 1898 v vasi Tami al-Zahajrah na severu Egipta v bližini Sredozemskega morja.

Že kot otrok je kazala izjemen pevski talent.

Njen oče je bil vaški iman in jo je vzgajal tradicionalno po muslimanskih načelih.

Pri 16 letih jo je odkril znani pevec Zakaria Ahmed, ki jo je odpeljal v Kairo, kjer je nastopala pod njegovim mentorstvom.

Pri 23 letih je začela samostojno kariero. Imela je nadzor nad vsemi vidiki svoje kariere. Sama je skrbela za produkcijo svojih koncertov in izbirala sodelavce kot tudi novinarje za intervjuje. Že leta 1928 je bila znana kot ena najboljših kairskih pevk in z leti je njena slava samo še rasla. Leta 1932 se je odpravila na prvo veliko turnejo po Bližnjem vzhodu – Damask, Bejrut in Tripoli.

Med leti 1940 in 1950 je doživljala vrhunec svoje kariere, takrat se je od modernističnega glasbenega sloga zahoda preusmerila v glasbo s tradicionalnimi arabskimi vplivi in pozneje spet na popularne ljubezenske skladbe mlajših skladateljev, zato je bila priljubljena v celotnem arabskem svetu.

Tudi egiptovska revolucija ni ničesar spremenila, čeprav je bila prej v romantični vezi s kraljevim nečakom.

Leta 1953 se je poročila z zdravnikom, s katerim pa nikoli nista imela otrok, prav tako so se pojavljale govorice o njeni humoseksualnosti.

Po dolgi bolezni je umrla 3. februrja 1975. Na pogrebni slovesnosti na ulicah Kaira je bilo več kot štiri milijone ljudi, ki so prevzeli nadzor nad potekom slovesa, ki se je zavlekel na nekaj ur.

Zanimivosti o življenju Umm Kulthum

  • Vse življenje je bila ponosna na svoje poreklo in konservativno vzgojo, kar je zelo pripomoglo k njeni priljubljenosti.
  • Umm je imela vsak mesec na državnem radiu koncerte, ki so bili tako priljubljeni, da so med predvajanjem ulice mest na Bližnjem vzhodu samevale, saj so bili vsi ljudje ob radijskih sprejemnikih.
  • Njene pesmi so imele univerzalno temo o ljubezni, nostalgij in trpljenju. Bile so dolge tudi po 40 minut ali več. Njen tipični koncert je imel samo eno pesem, ki je spominjala na opero z dolgimi vokalnimi pasaži.