Iz dosjeja žensk z velikim Ž: Nadežda Krupska

Nadežda Krupska – učiteljica, političarka in Leninova žena.

4. 3. 2012

Nadežda se je rodila 26. februarja 1869 v Sankt Peterburgu, ne prav bogatima staršema, ki pa sta imela dobro izobrazbo in aristokratske korenine. Njen oče je bil vojaški oficir, mama pa izučena guvernanta.

Nadežda je obiskovala dekliško gimnazijo. Po smrti očeta sta skupaj z mamo začeli učiti na zasebnih urah, da sta lahko preživeli. Mlado dekle se je začelo zanimati za marksizem ter se pridružilo nekaj ideološkim skupinam, ki so bile takrat uradno prepovedane. Tam je spoznala svojega bodočega moža Vladimirja Iliča Ulyanova-Lenina. Ko so Lenina zaradi političnega aktivizma izgnali v Sibirijo, se mu je tam pridružila in se z njim poročila.

Njun odnos je bil bolj na ravni dveh sodelavcev kakor zakoncev. Zaradi Nadeždine bolezni nista mogla imeti otrok.

Po izpustitvi leta 1900 sta zapustila Rusijo, kamor sta se vrnila šele leta 1917 ob izbruhu Oktobrske revolucije. Nadežda je tudi po Leninovi smrti ostala aktivna v politiki, predvsem na področju izobraževanja ter šolstva, čeprav ni imela več toliko politične moči kot nekoč. Napisala je tudi biografijo o Leninu, ki je najnatančnejši opis velikega komunističnega voditelja pred prevzemom oblasti leta 1919.

Umrla je 27. februarja leta 1939 v Moskvi, le dan po svojem 70. rojstnem dnevu, pokopana pa je za
kremeljskim obzidjem.

Zanimivosti o Nadeždi Krupski

  • Že od otroštva je bila prežeta z uporom do krivičnega življenja, ki ga je doživljala v svoji okolici.
  • Oboževala in občudovala je dela pisatelja Leva Nikolajeviča Tolstoja.
  • Med letoma 1929 in 1939 je bila namestnica ministra za izobraževanje v takratni Sovjetski zvezi.
  • Ob njeni smrti so po njej poimenovali tovarno čokolade v takratnem Leningradu (Sankt Peterburg). Čokolada z imenom Krupskaja pa se prodaja še danes.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri