Iz dosjeja žensk z velikim Ž: Mati kraljica Elizabeth Bowes-Lyon

Kraljico mati so v matično knjigo vpisali pod imenom Elizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyon, bila pa je - rojena 4. avgusta 1900 - deveti od desetih otrok v stari škotski aristokratski družini.

10. 8. 2011

Poučevala jo je guvernanta, kasneje pa je hodila v šolo v Londonu, kjer je tudi spoznala sramežljivega in plahega yorkširskega vojvodo, princa Alberta, drugega sina tedanjega britanskega kralja Jurija V. in kraljice Mary.

Albert jo je moral kar trikrat zaprositi, da sta se leta 1923 končno poročila.

Čez tri leta se jima je rodila prva hči, princesa Elizabeth Alexandra Mary, leta 1930 pa še druga, princesa Margaret Rose.

Albert se je na prestol vzpel leta 1940, ker se je njegov brat odpovedal prestolu zaradi želje po poroki z ameriško ločenko. Albert je prišel na prestol povsem nepripravljen (začela se je tudi 2. svetovna vojna) in brez njene karizme, odločnosti ter zavedanja pomena medijev bi britanska monarhija veliko težje preživela to krizo.

Med vojno je ves čas ostala v Buckinghamski palači, in ko so jo bombardirali, je izrekla zgodovinske besede:

"Zadovoljna sem, da so nas bombardirali, saj zdaj lahko pogledam v oči ljudem iz East Enda," (uničena revna londonska četrt).

Njen mož, kralj Jurij VI., je leta 1952 umrl in sedanja kraljica Elizabeta II. (njena hčerka) je zasedla prestol. Kraljica mati pa je imela do svoje smrti, 30. marca 2002, pomembno vlogo kot najbolj priljubljena članica kraljeve družine, ki se ni nikoli z ničimer zamerila podanikom (v nasprotju z drugimi člani družine).

Zanimivosti:

  • Elizabeth je bila vdova kar 49 let.
  • Kraljica mati je med 2. svetovno vojno pomagala tudi obleganemu Stalingradu (Volgograd). Čast so ji izkazali tako, da so ob njeni smrti zastave spustili na pol droga in razglasili minuto molka.
  • Pri desetih letih se je naučila tekoče govoriti francosko.
  • Ko sta se Albert in Elizabeth poročila, je nevesta svoj poročni šopek pustila na spominski plošči neznanega vojaka – dejanje, ki je postalo tradicija vseh naslednjih kraljevih nevest

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri