Iz dosjeja žensk z velikim Ž: Marie Curie

Letos praznujemo 100. obletnico prve 'ženske' Nobelove nagrade, ki jo je prejela slavna Marie Curie - Marie (Marya Salomee) oz. Skłodowska - Curie.

3. 3. 2011

Rodila se je 7. november 1867 v Varšavi na Poljskem, ki je bila takrat provinca ruskega cesarstva. Njen oče je bil profesor. V otroštvu sta ji umrla ena sestra in mama. Marie je bila zelo pridna in marljiva in po končani srednji šoli je nekaj časa delala kot guvernanta, saj se ni mogla vpisati na fakulteto zaradi spola in ruskega terorja.

S sestrino pomočjo se je preselila v Pariz in študij nadaljevala na Sorboni, kjer je pozneje postala tudi predavateljica. Na univerzi je spoznala svojega moža Pierra Curieja, prav tako profesorja, s katerim sta imela hčerki Ireno in Evo. Skupaj sta proučevala radioaktivne snovi in leta 1898 odkrila, da uranova ruda (uranova svetlica) vsebuje neznano snov, ki je bolj radioaktivna od samega urana. Po nekaj letih nenehnega dela (prečiščevanju radijevega klorida) sta odkrila dva nova kemijska elementa (1902): prvega sta po Mariejini rodni Poljski poimenovala polonij, drugega pa zaradi njegove močne radioaktivnosti radij.

Pierre je leta 1906 tragično umrl, ko je pri prečkanju ceste padel, prek njega pa je zapeljal konjski voz. Po njegovi smrti je Marie nadaljevala njuno delo. Predavala je o radioaktivnosti in sorodnih vedah, pozneje pa je veliko časa preživela v svojem laboratoriju, kjer je izdelala študije o radioaktivnih organizmih. Med prvo svetovno vojno je aktivno pomagala na zdravstvenem področju. Uredila je posebno službo za strežno osebje in teoretično ter praktično izobrazila mnogo bolničarjev. Organizirala je tudi 20 mobilnih sanitetnih avtomobilov z radioaktivnimi preparati, ki so jih zdravniki uporabljali za pomoč ranjenim vojakom na fronti.

Njeno delo z radioaktivnimi elementi je Marie uničilo zdravje, tako da je zbolela za levkemijo in leta 1934 po kratki bolezni umrla v bližini francoskega kraja Sallanches (Savojske Alpe).

Kratke zanimivosti

  • Curiejeva je poleg Linusa Carla Paulinga edina, ki je dobila Nobelovo nagrado za dve različni znanstveni področji – za kemijo leta 1903 in fiziko leta 1911. Poleg tega je tudi prva ženska, ki je prejela Nobelovo nagrado, hkrati pa tudi edina ženska, ki je dobila dve Nobelovi nagradi. Leto dni po smrti Marie Curie je njena starejša hčerka Irene Joliot - Curie dobila Nobelovo nagrado za kemijo.
  • Bila je prva ženska predavateljica na Sorboni, znameniti pariški univerzi.
  • Marie je naredila nenavadno potezo – ni patentirala procesa izolacije radija, tako da so ga znanstvena društva lahko neovirano raziskovala.
  • Po moževi smrti je imela razmerje s fizikom Paulom Langevinom, ki je bil poročen. Ko je zapustil ženo, je novinarska javnost ksenofobično napadla Marie (kot Poljakinjo, vzgojeno pod ruskim cesarstvom, zmerjali pa so jo tudi z židinjo, čeprav ni imela židovskih korenin). Precej let pozneje se je vnuk Paula Langevina oženil z Marijino vnukinjo.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri