Iz dosjeja žensk z velikim Ž: Margot Fonteyn

Zvezda baleta, Margot, se je rodila 18. maja 1919 v Reigatu v Surreyju v Angliji. Oče je bil Anglež, mati pa je irsko-brazilske krvi.

22. 5. 2011

rav mama jo je še kot majhno deklico vpisala na balet, kjer je imela izvrstne učitelje, saj sta jo učili tudi Olga Preobrajenska in Matilda Kšesinska, ki sta bili svetovno znani plesalki. S 15 leti se je priključila Sadler Wells Balletu (danes Royal Ballet), pri 20 letih je bila že zvezda baleta.

Navdihnila je koreografa Fredericka Ashtona (delala je tudi z Rolandom Petitom in Martho Graham), ki je ustvaril nepozabne koreografije le zanjo. Plesala je z Robertom Helpmannom, Michaelom Somesom in Rudolfom Nurejevim. Z njim (velja za najboljšega baletnika vseh časov) je začela plesati, ko je bil star 43 let, ona pa jih je imel le 24.  Margot Fonteyne je pustila svoj pečat v prav vseh klasičnih baletih.

Dolgo je hodila s skladateljem Constantom Lambertom, leta 1955 pa se je poročila s panamskim diplomatom in razvpitim ženskarjem dr. Robertom Ariasom, ki mu je kljub vsem prevaram vedno stala ob strani.

Leta 1959 je dr. Arias po neuspelem državnem udaru v Panami z Margot končal v ječi. Leta 1965 je po streljanju s političnimi nasprotniki postal tetraplegik (nepokreten od vratu navzdol). Margot je plačevala vse račune za bolnišnično oskrbo, kar je bil tudi eden od razlogov, da je plesala vse do svojega 60. leta. Po upokojitvi je živela v Panami, kjer je skrbela za svojega moža in se družila z njegovimi otroki iz prvega zakona. Kmalu po moževi smrti (leta 1989) je zbolela za rakom in leta 21. februarja 1991 umrla v Panami.

Kratke zanimivosti

  • Njeno plesno gibanje je bilo lirično, čarobno (izžarevala je latinobrazilski temperament) in bilo estetsko izjemno lepo.
  • Še posebej je znana po vlogi Aurore v The Sleeping beauty (Čajkovski).
  • Z Rudolfom Nurejevim (bil je homoseksualec) je bila močno povezana vse življenje, saj sta ostala tesna prijatelja in zaupnika, ki sta se večkrat na teden slišala po telefonu.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri