Iz dosjeja žensk z velikim Ž: Lucrezia Bori – lirični sopran

Lucrezia Bori se je rodila 24. decembra 1887 v Valencii v Španiji.

25. 12. 2011

Njena družina izvira iz bogate renesančne italijanske rodbine Borgia.

Pri šestih letih je imela prvi javni nastop. Šolala se je na domačem glasbenem konservatoriju. Pri 16 letih pa se je odločila, da bo postala pevka, zato je odšla na šolanje v Milano. Svoj prvi uradni nastop je imela leta 1908 v igri Carmen v rimski operi.

Lucrecio Bori je zaradi izjemnega talenta kmalu najela slovita milanska operna hiša Scala. Newyorški operi se je pridružila leta 1910 na turneji v Parizu. Kmalu je postala zvezda tudi onkraj Atlantika. Leta 1915 se je njena kariera dramatično zasukala, saj je morala večkrat operirati glasilke in na oder ni stopila dolgih pet let. A njena vrnitev je bila zmagoslavna in nastopala je vse do leta 1936.

Na svojem poslovilnem koncertu je doživela 20-minutni stoječi aplavz, česar v Metropolitanski operi do tedaj še niso doživeli.

V 19 sezonah je imela več kot 600 nastopov v 29 vlogah. Po končani pevski karieri je delala v upravnem odboru Metropolitanske opere. Poročila se ni nikoli.

Umrla je 14. maja 1960 v New Yorku, stara 73 let.

Njeni posmrtni ostanki so preneseni v družinsko grobnico v Valencii.

Zanimivosti iz življenja Lucrezie Bori

  • Nad Lucrezijinim talentom je bil navdušen tudi skladatelj Richard Strauss, ki je zahteval, da mlada talentirana pevka odpoje vlogo Octaviana v igri Der Rosenkavalier.
  • Najbolj znana je bila po izvedbah Manon v istoimenski Massenetovi operi; Mimì v La bohème; Fiore v L' amore dei trè rè; Mélisande v Pelléas et Mélisande in po vlogi Violette v Traviati.
  • Imela je nenavadno čist, resničen ter edinstven glas. Lahko je izražala strasti kot ranljivost ter je bila svojevrstno čudaško šarmantna.