Iz dosjeja žensk z velikim Ž: Lady Diana Frances Spencer

Valižanska princesa - Diana (1. julij 1961 – 31. avgust 1997) je bila hčerka grofa Spencerja in Francis, njegove soproge.

3. 5. 2011

Imela je še dve starejši sestri ter mlajšega brata.

Kmalu po rojstvu brata sta se starša ločila, otroke pa so odgovorni dodelili očetu. Grofova hčerka je seveda obiskovala elitni internat West Heath v grofiji Kent, a je bila le povprečna pri šolskem uspehu. Uživala je v plavanju ter rada igrala tenis in lakros.

Po končani srednji šoli je delala kot natakarica in snažilka, pozneje pa se je zaposlila kot učiteljica v vrtcu v Londonu.

Pri 19 letih se je začela sestajati s prestolonaslednikom Charlesom. Poročila sta se 29. julija 1981. Diana je bila takrat stara 20 let, Charles pa jih je imel 32. Poroko je po televiziji prenašalo 74 držav, ogledalo pa si jo je kar 750 milijonov gledalcev. Po poroki je bila Dianina glavna kraljeva dolžnost, da prestolonasledniku rodi potomce, seveda po možnosti moške. Leta 1982 je rodila Williama, dve leti pozneje je na svet prijokal še Harry. Žal pa zakon ni bil najbolj srečen in mediji so kmalu predvidevali, da imata oba ljubimce (Charles Camillo Parker Bowles in Diana konjeniškega oficirja Jamesa Hewitta).

Kmalu se je njuno nezadovoljstvo v zvezi začelo kazati tudi v javnih nastopih. Diana je imela leta 1992 vsega dovolj in se je odločila napisati knjigo s pomočjo Andrewa Mortona, ki je izdal knjigo z naslovom Diana, Her True Story (Diana, njena resnična zgodba). Decembra 1992 se je kraljevi par končno ločil.

Diani so odvzeli vse kraljeve nazive, čeprav je v srcih ljudi za vedno ostala princesa. Leta 1997 je spoznala Emada 'Dodija' Fayeda, sina milijonarja arabskega porekla, ki je tudi lastnik znamenite londonske veleblagovnice Harrods. Njuna romanca se je kmalu tragično končala v Parizu, saj sta umrla v prometni nesreči, ko je njun šofer poskušal pobegniti nadležnim fotografom. Od princese ljudskih src se je poslovilo na milijone ljudi.

Kratke zanimivosti

  • Diana je izredno veliko naredila za dobrodelnost, predvsem je rada pomagala bolnim otrokom po vsem svetu.
  • S princem Charlesom jo je seznanila starejša sestra, ki je intimno prijateljevala s prestolonaslednikom.
  • Mediji so Diano od prvega trenutka oboževali in ji do konca njenega življenja sledili na vsakem koraku. Na začetku zveze s Charlesom so jo poimenovali Shy Di (sramežljiva Diana).
  • Diana je ugajala angleškemu dvoru zaradi grofovskega porekla in ker naj bi bila še devica (kako so to preverili, ni znano).

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri