Iz dosjeja žensk z velikim Ž: Ingrid Bergman

Ingrid Bergman je bila po mnenju mnogih ena najlepših igralk vseh časov.

4. 9. 2011

Rodila se je 29. avgusta 1915 v Stockholmu, očetu Švedu in mami Nemki.

Pri treh letih ji je umrla mama, deset let pozneje še oče. Vzgajala jo je teta. Pri 17 letih je uspešno prestala avdicijo v kraljevem dramskem gledališču.

Po enem letu je zapustila gledališče in se posvetila filmu. Po desetih švedskih in enem nemškem filmu je dobila povabilo iz Hollywooda. Leta 1938 se je preselila v Ameriko in po treh srednje uspešnih filmih dobila vlogo v zdaj že kultni Casablanci s Humpreyjem Bogartom.

Postala je ena izmed najboljših igralk na svetu. Leta 1949 se je zaradi ljubezni z režiserjem Rossellinijem za osem let preselila v Italijo in snemala evropske filme. Njena vrnitev v Hollywood je bila zmagoslavna, saj je osvojila še dva oskarja od skupno treh. Poročila se je trikrat. Imela je hčerko Pio iz prvega zakona ter fanta in dvojčici – Roberta ter Isotto in Issabelo (slavno manekenko in igralko) – z Rossellinijem. Umrla je 29. avgusta 1982 v Londonu pri 67 letih po dolgem boju z rakom na dojki.

Rekla je:

  • Bodi to, kar si. Svet obožuje originale.
  • Življenje je risanje, pri katerem ne morete uporabljati radirke.

Zanimivosti

  • Od drugih igralk se je ločevala po tem, da ni hotela zamenjati svojega rojstnega imena.
  • Ko je zapustila prvega moža zaradi romance z Rossellinijem ter zanosila, je povzročila vsesplošen škandal in javno zgražanje v ZDA. Nekaj časa je bila v Ameriki 'persona non grata'.
  • Bergmanova je nastopila v treh filmih mojstra grozljivk Alfreda Hitchcocka.
  • Tekoče je govorila švedski, nemški, angleški, italijanski in francoski jezik.
  • Čeprav sta delala skupaj, Ingrid ter režiser Ingmar Bergman nista v sorodstvu. Napačno so ju tudi povezovali, ker je bilo Ingmarjevi ženi ime Ingrid in je prevzela možev priimek.