Iz dosjeja žensk z velikim Ž: Ginger Rogers

Igralka, pevka in plesalka Ginger Rogers se je rodila 16. julija 1911 v državi Missouri in je bila škotsko-valižanskega rodu.

30. 8. 2011

Njena starša sta se kmalu ločila. Mama je pisala scenarije in bila gledališka kritičarka, zato je Ginger veliko časa v svoji mladosti preživela v gledališču.

Nastopati je začela kot plesalka, prvič je na odru igrala pri 14 letih (najprej v potujočem teatru in pozneje na Broadwayu). Prve filmske vloge je dobila leta 1929, štiri leta pozneje pa je že posnela prvi plesni film s Fredom Astairom. Skupaj sta posnela deset muzikalov, v katerih sta predstavila do takrat še nevidene plesne točke.

Največji skladateljski mojstri so pisali glasbo prav za njiju, scenografija za te filme pa še danes velja za eno najglamuroznejših.

Ginger in Fred sta se odlično dopolnjevala. Ginger je bila izjemna plesna improvizatorka, lepotica brez primere ter odlična dramska igralka. Fred je bil top plesalec brez konkurence, vendar z omejenimi igralskimi sposobnostmi ter ne preveč klasično lepega videza.

Konec tridesetih let se je naveličala muzikalov in začela igrati tudi v drugih žanrih.

Čeprav je njena zvezda ob koncu petdesetih let začela usihati, se je tako rekoč do konca svojega življenja vrtela v filmskem in gledališkem svetu. Poročila se je trikrat (prvič pri 17 letih), trikrat se je tudi ločila. Otrok ni imela.

V 83. letu starosti je 25. aprila 1995 umrla v Kaliforniji.

Zanimivosti:

  • Vedno bo najbolj znana kot ženska polovica tandema Fred in Ginger. Skupaj sta posnela kar deset glasbeno-plesnih filmov, ki so bili revolucionarni v tem žanru.
  • Njena starša sta se po ločitvi borila za skrbništvo, oče jo je celo dvakrat ugrabil.
  • Rogersova je pripomogla k emancipaciji žensk v filmskem svetu. Zaigrala je v prvem filmu, ki ga je pomagala spisati in režirati ženska, pozneje pa se je tudi sama posvetila režiji.
  • V svoji bogati karieri je posnela 73 filmov. Delovala je na številnih področjih, povezanih s filmom, igrala v najrazličnejših filmih, od muzikalov do dram, režirala in pisala scenarije.
  • S Fredom Astairom sta bila nekaj časa tudi v ljubezenskem razmerju.
  • Katharine Hepburn o Fredu in Ginger: “Ona njemu daje seksapil, on pa njej eleganco in vzvišenost.”
  • Leta 1941 je Ginger osvojila oskarja za najboljšo igralko za nastop v filmu Kitty Foyle.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri