Iz dosjeja žensk z velikim Ž: Elsa Schiaparelli

Elsa Schiaparelli je šivala z Dalijem in tekmovala s Coco!

10. 9. 2011

Elsa se je rodila 10. 9. 1890 v Rimu v aristokratski družini.

V konservativni družbi se je v mladosti počutila zasužnjeno in kmalu se je pokazal njen uporniški ter umetniški duh, s katerim je rada šokirala. Hitro je zapustila študij na katoliški univerzi (študirala je filozofijo) in začela pisati poezijo, posebno pa je uživala v kreacijah oblačil za lastno uporabo. Pred nezadovoljnimi starši se je umaknila v boemski London, kjer se je zaposlila kot varuška. V Londonu se je poročila s postavnim poljskim grofom, ki pa jo je kmalu po rojstvu hčerke zapustil.

Elsa ni obupala in je v tistem času že ustvarjala modne obleke za prestižni butik v New Yorku.

V Ameriki je spoznala pomembne ljudi in pozneje odprla lasten butik v Parizu. Kmalu je s svojimi pogosto ekstravagantnimi in šokantnimi kreacijami zaslovela po svetu in bila top kreatorka do druge svetovne vojne, pred katero se je umaknila v New York. Po koncu vojne se je vrnila v Pariz in ugotovila, da se je moda 'spremenila', pa tudi časi zanjo niso bili najboljši. Leta 1954 je zaprla svoje podjetje, napisala avtobiografijo in živela mirno udobno upokojensko življenje med Parizom in Tunizijo.

Umrla je 13. 11. 1973 v 83. letu starosti.

Zanimivosti

  • Njena zaščitna barva je bila rožnata. Njene obleke sta nosili tudi Katharine Hepburn in Marlene Dietrich.
  • Njen prastric, astronom Giovanni Schiaparelli, je leta 1877 šokiral svet z novico o odkritju kanjonov – kanalov na planetu Mars.
  • Elsa je med drugim prijateljevala in poslovno sodelovala s surrealističnim umetnikom Salvadorjem Dalijem, s katerim sta v visoko modo prinesla zabavnost. Najbolj znana je njuna znamenita 'jastogova obleka'.
  • Njen parfum Shocking it (šokiraj) je najbolj znan parfum, pred kratkim so ga znova začeli prodajati v legendarni steklenički, oblikovani po telesu igralke Mae West.
  • Njena velika tekmica je bila Coco Chanel, ki jo je nekoč omenila le s stavkom: “Tista italijanska umetnica, ki šiva obleka.”

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri