Iz dosjeja žensk z velikim Ž: Elizabeth Montagu - Fidget

Prva ženska 'salonistka', Elizabeth Montagu (imenovana Fidget (nervoza)) je bila 2. oktobra 1718 rojena v družini Robinson kot najstarejša od treh sester v Yorku v Angliji.

1. 10. 2011

S sestro ju je za umetnost in literaturo navdušil babičin novi mož. Naučili sta se latinsko, francosko, italijansko ter spoznavali literaturo in umetnost.

V mladosti se je veliko družila z lady Margaret Harley, prek katere je spoznala mnogo znanih in pomembnih oseb tistega časa.

Pri 22 letih se je poročila s skoraj 30 let starejšim Edwardom Montagom, premožnim možakom, ki mu je rodila sina. Ta je na žalost kmalu po porodu umrl.

Veliko raje kot z možem se je družila s svojimi prijateljicami, s katerimi je začela organizirati srečanja slavnih, a po ženskih pravilih.

V Londonu je organizirala literarne zajtrke z znanimi pisatelji, poeti in drugimi intelektualci.

Elizabethina srečanja so kmalu prerasla v najbolj zaželene večerne dogodke, poimenovane Modra nogavica (Blue stocking events).

Kartanje in pitje močnih alkoholnih pijač, razvada moških, sta bili strogo prepovedani. Poleg prirejanja prvovrstnih kulturnih družabnih dogodkov je bila Elizabet tudi mecenka in podpornica številnih literatov in pesnikov ter literarna kritičarka in pisateljica.

Leta 1775 ji je umrl mož, po katerem je podedovala ogromno bogastvo. Zgradila je dve hiši v neoklasicističnem slogu, poimenovani Montago house (v Londonu in Sandlefordu).

Umrla je 25. avgusta 1800 v Londonu, vse svoje bogastvo pa je zapustila osirotelemu nečaku, ki ga je posvojila.

Zanimivosti iz življenja Elizabeth Montagu - Fidget

  • Njena sestra Sara Scot je bila znana pisateljica.
  • Modra nogavica (Blue stocking) se je razširila v žensko socialno in izobraževalno gibanje, katerega ustanoviteljica je bila Elizabeth.
  • Napisala je esej, v katerem je Williama Shakespeara razglasila za največjega poeta vseh časov.
  • Montago house je bila uničena med nemškim bombardiranjem Londona med 2. svetovno vojno. Danes tam stoji hotel.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri