Iz dosjeja žensk z velikim Ž: Celia Cruz - kraljica salse

Celia Cruz se je rodila 21. oktobra 1925 v delavski družini kot druga izmed 14 otrok v Santos Suárezu na Kubi.

22. 10. 2011

Že zgodaj je pokazala strast za glasbo, saj je preposlušala številne kubanske glasbenike, ki so ji bili vzor tudi pozneje.

Oče je želel, da bi postala učiteljica španščine, a se je odločila za glasbo, ko je izvedela, koliko lahko zasluži kot pevka in koliko kot učiteljica.

Kot najstnica je začela nastopati na glasbenih festivalih, kjer je takoj opozorila nase. Prvi resni preboj je doživela, ko je postala vodilna pevka slavnega kubanskega orkestra Sonora Matancera.

V bendu je ostala 15 let in z njim prepotovala celotno Latinsko Ameriko. Po kubanski revoluciji se je leta 1959 odločila, da ostane v ZDA, kamor se je zatekla po turneji. Leta 1961 se je poročila s trobentačem Pedrom Knightom.

V Ameriki je sodelovala s številnimi latinskimi glasbeniki, kot so tolkalist perkašonist Tito Puente, pianist Larry Harlow in Johnny Pacheco, s katerim sta se združila v Fania All-Stars.

Nastopala je po Latinski Ameriki in Evropi, kjer je z energičnim in edinstvenim glasom prepričala pravzaprav vse. Kljub vsej slavi je ostala topla, prijateljska in prizemljena.

Umrla je zaradi možganskega tumorja 16. julija 2003.

V Miamiju se je žalne slovesnosti udeležilo več kot 200 tisoč ljudi.

Zanimivosti iz življenja Celie Cruz

  • S Titom Puentejem je posnela osem plošč.
  • Nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton ji je izročil medaljo državnega inštituta za umetnost.
  • Gloria Estefan je izjavila, da je presrečna, da lahko Celio Cruz imenuje za prijateljico,
    saj ni le edinstvena umetnica, ampak tudi velika ženska.
  • Sodelovala je pri nastanku več kot 70 plošč ter prejela 7 grammyjev.
  • Leta 1987 je prejela svojo zvezdo na hollywoodskem pločniku slavnih. V Miamiju so po njej poimenovali celo okoliš. V San Franciscu pa od leta 1997 25. oktobra praznujejo dan Celie Cruz.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri