Iz dosejeja žensk z velikim Ž: Hedy Lamarr - izumiteljica in igralka

Hedy Lamarr se je rodila 9. novembra 1913 kot Hedwiga Eva Maria Kiesler na Dunaju, v takratni avstro-ogrski monarhiji, pianistki in direktorju banke židovskega porekla.

13. 11. 2011

Pri desetih letih je začela obiskovati ure baleta in piana. Že kot najstnica je začela igrati v nemških in češko-slovaških filmih. Leta 1932 je v nemškem filmu Ekstase zbudila pozornost hollywoodskih producentov, s katerimi je podpisala pogodbo. Spremenila je ime in se odselila v Ameriko, kjer je živela do konca življenja. V Hollywoodu je igrala v tridesetih filmih, najbolj znani so Beli tovor, Samson in Delilah, Moj najljubši vohun, Algiers ...

Pri izbiri moških ni imela najbolj srečne roke, saj se je kar šestkrat poročila in tudi ločila. Imela je hčerko ter dva sinova (enega je posvojila).

A Hedy ni bila le izjemno lepa in seksapilna ženska, bila je tudi neverjetno inteligentna oseba, saj je skupaj s skladateljem Georgeem Antheilom leta 1942 patentirala sistem za tajno komuniciranje, ki samodejno menja frekvence. Po vzoru delovanja klavirja sta razvila 88 frekvenc (toliko je klavirskih tipk). Ideja se najprej ni prijela, vendar so jo čez 20 let redno začeli uporabljati v ameriški vojski, malo pozneje pa tudi v mobilni telefoniji.

Na pozna leta se je umaknila iz javnega življenja ter se ustalila na Floridi, kjer je 19. januarja 2000 tudi umrla.

Zanimivosti iz življenja Hedy Lamarr

  • Rekla je: "Vsaka ženska je lahko glamurozna. Vse, kar moraš narediti, je stati mirno in izgledati neumno."
  • V nemškem filmu Ekstase (1932) je verjetno prvič prikazan bližnji posnetek dekletovega obraza med doživljanjem orgazma. Mlada Hedy je bila več kot prepričljiva.
  • Mamo ji je uspelo rešiti holokavsta in jo z Dunaja še pravočasno preseliti v ZDA. Oče ji je umrl že pred tem.
  • Njene posmrtne ostanke je na njeno željo sin raztresel po gozdovih v okolici Dunaja.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri