Irène Joliot - Curie: Družina Nobelovih nagrajencev!

Irène Joliot - Curie (12. septembra 1897 – 17. marca 1956) se je rodila v Parizu, njena starša pa sta bila svetovno znana znanstvenika in Nobelova nagrajenca Marie in Pierre Curie.

22. 9. 2013

Pri desetih letih je kazala izjemno nadarjenost za matematiko, zato sta starša poskrbela še za dodatno izobraževanje. Pri sladkih 16 letih se je že vpisala na znamenito pariško fakulteto Sorbonne.

Njen študij je prekinila 1. svetovna vojna. Irene je skupaj z mamo Marie vodila bolnišnični oddelek za radiologijo, prav tako sta delali kot sestri na rentgenu, kjer sta bili izpostavljeni škodljivim žarkom.

Po vojni je začela študirati na Inštitutu za radiologijo, ki sta ga ustanovila starša. Za doktorski naziv je raziskala alfa žarke polonija. Leta 1926 se je poročila z znanstvenikom Frédéricom Joliotom, s katerim sta raziskovala naravno in umetno radiacijo, pretvorbe elementov kot tudi nuklearno fiziko. Kmalu po poroki sta dobila hčerko Heleno, pozneje še sina Pierra.

Leta 1935 sta zakonca dobila Nobelovo nagrado za kemijo.

Irene je leta 1937 postala profesorica na fakulteti, od leta 1946 pa je vodila Inštitut ta radiologijo. Bila je pacifistka in borka za ženske pravice ter članica Comité National de l'Union des Femmes Françaises ter članica Svetovnega sveta za mir. Med 2. svetovno vojno je zbolela za tuberkulozo ter odšla na zdravljenje v Švico. Čeprav bolna, je po vojni nadaljevala delo, in sicer vse do svoje smrti. Umrla je zaradi levkemije, ki jo je najverjetneje dobila zaradi pogoste izpostavljenosti škodljivim žarkom pri svojem raziskovanju.

Zanimivosti o Irène Joliot - Curie:

  • Njeno raziskovanje (leta 1938) aktivnosti neutrona težkih kovin predstavlja pomemben korak pri odkrivanju jedrske fisije (cepitev atomskega jedra).
  • Njena hčerka Helene je prav tako priznana strokovnjakinja nuklearne fizike in profesorica. Sin Pierre je odličen znanstvenik – biokemik in biolog.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri