Iračanka Zaha Hadid sodi med najvplivnejše arhitekte sedanjosti

Danes 61-letna Iračanka Zaha Hadid je med najboljšimi arhitekti na svetu, kamor spada tudi njen arhitekturni biro s sedežem v Londonu.

Operna hiša, Guangzhou (foto: Lisa) Lisa
31. 12. 2011

Zaha Hadid je samska, brez otrok, nikoli poročena ter popolnoma predana svojemu delu ali bolje poslanstvu.

V nekdanji viktorijanski šoli je naredila prostore za svoj biro, ki zaposluje več kot 350 ljudi. Za svoje delo je prejela številne nagrade, med drugimi tudi najpomembnejšo v arhitekturi – Pritzkerjevo nagrado (2004), kot edina ženska v 32-letni zgodovini podeljevanja nagrad.

Zaha Hadid je bila širokega, razmišljujočega in odprtega duha že v otroštvu.

Rodila se je leta 1950 v Bagdadu, prestolnici Iraka.

Odrasla je v popolnoma drugačnem Iraku, kot ga poznamo danes ali iz časov Sadama Huseina. Irak Zahinega otroštva je bil liberalen, zahodno usmerjen, z visoko ekonomsko rastjo. Zahin oče je bil politik, ekonomist ter podjetnik, ki ji je omogočil študij matematike na ameriški univerzi v Bejrutu. Po diplomi leta 1972 je nadaljevala študij arhitekture v Londonu.

Na fakulteti je sodelovala s prav tako imenitnimi, talentiranimi ter danes visoko cenjenimi arhitekti, kot so Rem Koolhaas, Daniel Libeskind, Will Alsop in Bernard Tschumi.

Leta 1977 se je zaposlila v arhitekturnem biroju, leta 1980 pa odšla na svoje – Zaha Hadid Architects.

Začela se je prijavljati na arhitekturne natečaje, a v osemdesetih letih ni bila preveč uspešna pri investitorjih, požela pa je pozornost in odobravanje stanovskih kolegov.

Prvi večji projekt je naredila leta 1993, ko je zasnovala majhno gasilsko postajo v mestu Weil am Rhein v Nemčiji. Naslednje leto je zmagala na natečaju za operno hišo v Cardiffu (Walles), vendar projekt ni nikoli bil realiziran. Čeprav so jo zavrnili, je vseeno vzbudila pozornost vlagateljev za druge projekte. Dokončni preboj je doživela z novim tisočletjem, saj je postala med najbolj želenimi arhitekti na svetu.

Njeni najbolj znani projekti so smučarska skakalnica v Innsbrucku, kjer je eno izmed prizorišč vsakoletne Novoletne turneje štirih skakalnic (ki se bo začela čez nekaj dni), kulturni center v Cincinatiju v ZDA, BMW stavba v Leipzigu, most – paviljon Puente Pabellón v Zaragozi, muzej MAXXI v Rimu, muzej Riverside v Glasgowu, olimpijski bazen za OI v Londonu 2012, operno hišo v Guangzhou na Kitajskem …

Prav tako je nekaj projektov še nedokončanih in bodo zgrajeni v bližnji prihodnosti, med drugimi tudi centralna banka v rodnem Bagdadu.

Zanimivosti

  • Stil Zahe Hadid je drzen, sodoben, organski in inovativen.
  • Rada ustvarja z uporabo nove tehnologije in materialov. Njena dela so nekaj posebnega in nikoli običajna.
  • Ukvarja se še s slikarstvom, notranjim dizajnom uporabnih predmetov ter pohištva.

 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri