Internetne strani, ki ljudi pošiljajo v smrt

Na internetu danes iščemo vse mogoče: informacije, partnerje, pomoč ... A ne zatiskaj si oči pred tem, da je splet lahko tudi zelo zelo nevaren kraj – prav tako, kot je lahko nevarno resnično življenje.

12. 4. 2008

In če ta trenutek na internetu iščeš več informacij o samomoru, boš hitreje našla strani, ki te bodo k samomoru spodbujale kot tiste, ki ti bodo skušale pomagati. Tako vsaj pravi ena zadnjih tovrstnih britanskih študij.

Temne sile na pohodu

Raziskovalci iz Univerze v Bristolu, Oxfordu in Manchestru so v iskalnike odtipkali 12 najbolj tipičnih pojmov, povezanih s samomori, in analizirali prvih 10 internetnih strani, ki jih je iskalnik ponudil. V študijo je bilo tako vsega skupaj vključenih kar 480 internetnih zadetkov, med njimi pa so našli 240 različnih internetnih strani. Petina teh strani je akt samomora zagovarjala, k njemu nagovarjala in ga poveličevala, medtem ko se je desetina najdenih strani odkrito norčevala iz te tematike ali o njej pompozno poročala. Med 240 najdenimi portali jih je bilo le 13%, ki so bile namenjene preventivi in še 12%, ki so se aktivno trudile preprečevati samomorilnost.

In medtem ko so izsledki raziskave sami po sebi zaskrbljujoči, pa je med iskanjem s samomori povezanimi internetnimi stranmi raziskovalce najbolj presenetilo dejstvo, da so na štirih najpomembnejših iskalnikih odkrili:

  • tri domene - te so se pravilom pojavile kot ena prvih izbir ali bile celo najpogostejša ponujena izbira - ki so samomore odkrito spodbujale!

Raziskovalce je to tako šokiralo, da so nemudoma pozvali k akciji urgentnega promoviranja e-preventive samomorov.

Neurejene razmere na spletu

Zdravstveni delavci in aktivisti so že dalj časa prepričani, da so takšne internetne strani skonstruirane prav zato, da v svojo zločesto past ujamejo najbolj ranljivo populacijo. In žalostno je, da v nekaj državah – med drugim tudi v Veliki Britaniji – takšne internetne strani še vedno niso z zakonom prepovedane.

Vodja raziskave Lucy Biddle je ob zaključku študije povedala, da dosedanja samoregulacijska politika internetnih ponudnikov in zaščitni filtri, ki si jih ali pa ne na svoje računalnike namestijo zaskrbljeni starši, do neke mere zmorejo zajeziti poplavo internetnih strani, ki nagovarjajo k samomoru, a da to še zdaleč ni dovolj:

“Zelo smo zaskrbljeni, saj kaže, da bi internet lahko vplival na rast stopnje samomorov, še posebno pa smo zgroženi nad brezbrižno lahkotnostjo s katero ponudniki takšnih vsebin promovirajo takšne ali drugačne načine samomora.”

No, združenje britanskih ponudnikov teh vsebin se je zaenkrat od tega perečega problema ogradilo z izgovorom, da nimajo pravice urednikovanja na spletu in torej tudi ne dajejo oz. jemljejo prednosti določenim domenam, internetne strani s škodljivo vsebino pa tudi ne morejo enostavno ukiniti, saj te po zakonu niso nelegalne.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri