'Pametne' igrice nas ne naredijo pametnejših

Račulniške igrice, ki naj bi bile dizajnirane prav za to, da bi povečevale sposobnosti naših učljivih možganov, naj bi bile tovrstno v resnici povsem neučinkovite.

22. 4. 2010

V eni največjih raziskav te vrste, v katero je bilo šest tednov vključenih 11.430 ljudi, so dokazali, da igranje pametnih računalniških igric ne spodbuja možganskih sposobnosti, so poročali v Nature journalu.

Boljši pri igricah, ne pa tudi v življenju

Uporabniki igric so resda postajali vse boljši v igranju dotičnih igric, žal pa se je izkazalo, da ti učinki niso enostavno prenosljivi tudi na druge kognitivne funkcije in da torej nikakor ne spodbujajo siceršnje možganske sposobnosti igralcev takšnih igric.

Dr. Adrian Owen, nevroznanstvenik pri Medical Research Councilu, je povedal:

"Rezultati so jasni. Razlike med tistimi udeleženci raziskave, ki so igrali 'možgansko stimulativne' igrice, in tistimi, ki so isti čas enostavno porabili za običajno surfanje po netu, statistično gledano niso pomenljivejše."

Clive Ballar iz društva za Alzheimerjeve bolnike pa je povedal:

"Novi dokazi bodo verjetno spremenili naše poglede na 'pametne' računalnike igrice. Očitno bomo svojim varovancem odslej raje svetovali več prostočasne aktivnosti. Vsekakor bo bolje porabljen tisti čas, ki ga bomo porabili za preprost sprehod v naravi."

'Smo kdaj rekli, da je znanstveno dokazano?'

Pri vodilnem proizvajalcu računalniških iger Nintendo, ki je na tržišče lansiralo računalniško 'pametne' igrice Dr Kawashima, pa pravijo, da nikoli niso trdili, da naj bi bilo znanstveno dokazano, da igrice povečujejo kognitivne funkcije njihovih uporabnikov.

Sicer pa si več o raziskavi preberi tukaj.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri