ICONIC Specialty Coffee – Življenje je prekratko, da bi pili slabo kavo

Slovenci imamo radi vse vrste kave – od ekspresa, turške kave do filter kave. Koliko pa smo zares pozorni na njeno kakovost? 

ICONIC Specialty Coffee – Življenje je prekratko, da bi pili slabo kavo (foto: profimedia) profimedia
5. 11. 2017

Ste vedeli, da najkakovostnejša kavna zrna rastejo samo v posebnih razmerah nad 1000 m nadmorske višine?

ICONIC Specialty Coffee je slovenska blagovna znamka in mikro pražarna, ki želi vsem ljubiteljem kave omogočiti dostop do visokokakovostne kave, ki raste v tovrstnih posebnih mikroklimatskih pogojih in obsega zgolj 9-13 odstotkov svetovne produkcije kave. Gre torej za visokokakovostno kavo (100-odstotna arabica), praženo v Sloveniji. Ker je življenje res prekratko, da bi pili slabo in nekvalitetno kavo!

Za kvalitetno prebujanje...

Specialty kavo uvrščajo v sam vrh najboljših kav sveta, saj s skrbnim ročnim obiranjem in strokovnim praženjem v kavnih zrnih razvijajo edinstvene okuse in poudarjajo njene naravne arome.

Če bi videli to fotografijo, bi takoj vedeli, da gre za plodove, iz katerih nastane vaša skodelica kave?

Po obiranju plodov kavovca je potrebno plodove obdelati in iz njih izločiti kavna zrna. Običajno se jih nekaj dni suši na soncu, nato pa odstrani kavna zrna.

Nato sledi praženje kave, ki najbolj vpliva na njen okus in aromo. Ta proces pa je prava umetnost, kar poudarjata tudi podjetnika, ki sta ustvarila ICONIC Specialty Coffee.

“Ker smo pravi ljubitelji dobre kave in se nismo želeli sprijazniti s ponudbo kav na našem trgu je bila naša želja, da se tretji val kav začne tudi v Sloveniji. Zato bodite tudi vi zahtevni in doživite žlahtne lastnosti specialty kav.” 

Podjetnika, ki stojita za to blagovno znamko, sta Valentina Radič in Gregor Gazvoda. 

Uvrstila sta se med osem izbrancev nove sezone Sparovega projekta Štartaj Slovenija, ki slovenskim inovatorjem ter podjetnikom pomaga stopiti na pot uspeha.

Njuni izdelki so tako dobili prostor na posebnih policah v vseh megamarketih Interspar, vi pa priložnost, da jih spoznate. Bodite del njihove zgodbe in jih podprite z nakupom.

Bi kavo z okusom čokolade ali kavo z okusom sadja, karamele in zelišč? 

Pri ICONIC Specialty Coffee lahko izbirate med kavnimi zrni iz treh držav. Na embalaži najdete natančne podatke o regiji, kmetiji in nadmorski višini, iz katere prihaja vaš topli napitek - podatke, ki jih sicer pri nakupu kave težko dobite. 

  • Kava, pripravljena iz kavnih zrn Honduras, ima sladko aromo mlečne čokolade in karamele, s priokusom po praženih mandljih, karameli, čokoladi ter sadni noti breskve in rumene slive. Prihaja iz nadmorske višine 1200 - 1700 m in je obdelana s spiranjem kavnih jagod.
  • Kava, pripravljena iz kavnih zrn Etiopija, vas bo začarala z okusom rumenega sadja, karamele in zelišč. Bogata aroma pomaranče, cvetlic in melone jo naredi zares posebno. Sušena je na soncu in prihaja iz nadmorske višine 1800 - 2100 m. 
  • Kava, pripravljena iz kavnih zrn Brazilija, ki je prav tako sušena na soncu, pa vas bo prepričala s polnim, intenzivnim okusom in z aromo temne čokolade, mandljev in rumenega koščičastega sadja. Zrastla je na nadomorski višini 1050 - 1350 m. 

Kave se tako razlikujeju glede na različne nadmorske višine, prst in regijo pridelave ter obsegajo okuse od polnih čokoladnih, zemeljskih in lešnikovih do sladko-sadnih in cvetnih okusov.

Ta posebna kava je na voljo v zrnih ali mleta, pripravite pa si jo lahko na vam najljubši način. Primerna je za turško kavo, espresso, french press in druge načine priprave. 

Kava je umetnost

Skodelica specialty kave čudovito zajame poslanstvo mlade družine, ki s svojo mikropražarno stoji za znamko Iconic Coffee. Grega je profesionalni kolesar in večkratni državni prvak v kronometru. Kot večina vrhunskih športnikov tudi sam uživa velike količine visokokakovostne kave, ki zagotavlja dlje časa trajajočo energijo. Tekom potovanj po svetu je spoznal specialty kavo in jo predstavil življenjski sopotnici Valentini, ki je strastna ljubiteljica in poznavalka kave.

Valentina in Grega sta tako svojo ljubezen do kave, različnih načinov priprave in spretnosti praženja visokokakovostne kave pretočila v idejo o lastni pražarni kave in vodenju strokovnih izobraževanj o praženju ter pripravi kave. Pravita, da ne »ne gre le za praženje, temveč za umetnost, s katero izvabimo najboljše iz kave.« Vabita vas, da doživite žlahtne lastnosti specialty kave in se prepustite nepozabnemu doživetju.

Podprite jih z nakupom v megamarketih Interspar in ogledom oddaje vsako nedeljo na POP TV. #startajslo

Domača naloga:

Poskusite se spomniti, kakšen okus, vonj in temperaturo je imela vaša današnja jutranja kava ali kava v službi? Se ne spomnite? Pri večini ljudi se vklopi avtomatično delovanje že zgodaj zjutraj. Ko se tuširate, že v mislih kuhate kavo, ko pijete kavo, že razmišljate, kako greste v službo, v službi kavo poskrate mimogrede... In tako vam zbežijo trenutki (in okusi), ki jih nikoli zares ne doživite, ker ste vedno že nekje drugje. Le malo je tistih zares doživetih trenutkov, ki nam polnijo življenje. Da bi živeli polno in doživeto življenje, je čas da se vrnete v sedanji trenutek. Naj vam pri tem pomagajo tudi takšni obredi, kot je pitje kave in naj te ne bodo avtomatični. Ko boste pili ICONIC Specialty kavo, pri kateri se razvijajo tako posebni okusi, bodite zares v trenutku in občutite vsak požirek, bodite pozorni na arome in okuse z vsemi čutili. Poskusite jih opisati... ali pa vsaj v polnosti doživeti.