OJOJ! 😲 Stavimo, da si pred dopustom že kdaj pozabila na TOLE!

Kljub temu, da bomo letos v tujino potovali bistveno manj, kot pretekla leta, te bo pot morda vseeno zanesla čez mejo ali celo na letalo. Pa veš, za kaj vse moraš pred tem poskrbeti?

OJOJ! 😲 Stavimo, da si pred dopustom že kdaj pozabila na TOLE! (foto: Profimedia) Profimedia
3. 8. 2020

Si mislila, da je evropska zdravstvena izkaznica dovolj?

Čeprav lahko veliko storitev urediš že z brezplačnim evropskim zavarovanjem, je v nekaterih primerih dodatno zavarovanje potovanj v tujino boljša izbira.

Če v tujini zboliš, enostavno pokliči asistenčni center Zavarovalnice Triglav s 24 urno pomočjo: +386 2222 2864.

Ta bo potem organiziral zdravljenje in v okviru zavarovalne vsote pokril stroške zdravljenja v bolnišnici ter stroške prevoza do bolnišnice ali v domovino. Če pa zaradi okoliščin asistenčne pomoči ne moreš uporabiti in boš stroške zdravljenja in drugih storitev poravnala sama, lahko povračilo stroškov uveljavljaš ob povratku v domovino na najbližji enoti. Predložiti moraš zavarovalno polico, celotno zdravstveno dokumentacijo in originalne račune, ki jih zahtevaj ob plačilu storitev v tujini.

Za varnejši korak tudi v tujini obišči triglav.si ali pokliči telefonsko številko 080 555 555.

Do povračila si sicer upravičena tudi pri evropski kartici, vendar pri ZZZS postopki lahko trajajo dlje. Pri povračilu stroškov zdravil pa ste upravičeni le do zneska, ki ga za to zdravilo v Sloveniji namenja ZZZS.

Je bolje izbrati zdravstveni dom ali zasebnega zdravnika?

Zasebne ambulante so običajno boljša in hitrejša rešitev. Dobra novica je, da se s sklenjenim turističnim zavarovanjem lahko odločiš za zasebnega zdravnika. Toda skrbno spravljaj račune. Če imaš sklenjeno zavarovanje potovanj v tujino, lahko po vrnitvi domov uveljavljaš povračilo stroškov. 

Zdravnik kar na dom? Kako filmsko!

A tudi ta opcija pride v poštev, ko v tujini pride do nezgode ali bolezni. Med vikendom lahko na dom oziroma tja, kjer si nastanjena, pokličeš dežurnega zdravnika. Tudi v tem primeru boš morala račun poravnati takoj, nato pa ga predložiti zavarovalnici ob vrnitvi v Slovenijo.

Nujni primer? Pokliči zavarovalnico!

Še pred odhodom se pozanimaj o zdravstvenih ustanovah in njihovih storitvah na lokaciji, kamor odhajaš.

V nujnih primerih pa je najbolje, če pokličeš zavarovalnico v Sloveniji. Asistenčni center bo kontaktiral izbrano bolnišnico in jim posredoval vse potrebne informacije o tvojem zavarovanju. Ob odhodu ti tako za zdravstvene storitve ne bo treba plačati, saj zavarovalnica lahko to opravi na daljavo.

Kaj pa, če ti pot prekriža koronavirus?

Trenutna situacija sicer onemogoča potovanja na drug konec sveta ali pa so ta okrnjena, se boš pa zato morda odpravila na oddih v sosednje države. Za lastno varnost spremljaj aktualno stanje v zvezi s koronavirusom v državah skozi in v katere potuješ, ne pozabi pa na zavarovanje za tujino, ki bo krilo tudi stroške, ki bi lahko nastali v primeru bolezni.

Zavarovanje potovanj v tujino med drugim krije zdravstveno zavarovanje, prekinitev potovanja ali kasnejšo vrnitev s potovanja, kritje pa velja tudi, če zavarovanec v tujini zboli zaradi okužbe s koronavirusom.

Za celoten članek o zavarovanju v tujini klikni tukaj.