Hotel Transilvanija - zgodba o hčerki in očetu, ki je pač Drakula

"Hotel Transilvanija je zgodba o očetu in hčerki – samo da je oče pač Drakula," pravi režiser Genndy Tartakovsky. "Kot vsi očetje je preveč zaščitniški, psihotičen in prisrčen možakar, ki bi za svojo hčerko storil vse, a je v primerjavi z drugimi očeti Princ teme."

14. 10. 2012

V Hotelu Transilvanija se izkaže, da so najslavnejše svetovne pošasti take kot navadni ljudje, z družinami in težavami, pred katerimi morajo sem ter tja ubežati. A v primerjavi z ljudmi se morajo skrivati pred svetom, ki misli, da so ... no, pošasti, pač.

In ni ga boljšega kraja za skrivanje kot Hotel Transilvanija, ki ga vodi sam Drakula.

Je zatočišče pred zunanjim svetom, v katerega že od leta 1898 ni stopila človeška noga. A tudi Drakula ima svoje težave – najstniško hčerko Manco, ki bo vsak čas praznovala 118. rojstni dan. In ko bo postala ženska, se vampir najbolj boji, da se bo njun odnos skrhal. No, njegova dva največja strahova sta izgubiti hčerko in česen, ampak to je že druga zgodba.

"Ena od najtežjih stvari za starše je spustiti otroke v svet," pravi producentka Michelle Murdocca, ki je nadzorovala nastanek filma od vsega začetka.

"Večno jih ne moreš ščititi, preprosto moraš jim zaupati, da bodo znali poskrbeti zase. Kot se izkaže, celo Drakula meni, da je svet lahko nevaren."

"V Hotelu Transilvanija so te pošasti smešne, bolj smešne kot kdajkoli. Razlog, zakaj so že vsa ta leta tu, pa je v tem, da ima vsaka krasno osebno zgodbo," pravi Tartakovsky.

hotel transilvanija

"V njih je nekaj človeškega in zato so dostopni, prikupni in prijazni. In zato imamo radi našega Drakulo. Ima krasno, grenko-sladko zgodbo, ki jo vsi razumemo, v kateri vidimo, kako človeški je vampir."

Manca ima očeta za mevžo

Drakula, zaradi nekaterih lastnosti je nesporni vodja pošasti – moč, oblast, karizma in morda prevelika obsedenost z nadzorom, – je tudi sijajni upravnik hotela.

Težava je samo v tem, da je, če vprašate njegovo hčerko Manco, mevža.

transilvanijaBoji se za hčerkino varnost, v zavetju svojega hotela jo je vse življenje imel na varnem, daleč stran od ljudi, ki mahajo z baklami, in se ga zelo dobro spominjajo. Zdaj, na pragu njenega 118. rojstnega dne, pa mora držati obljubo, ki jo je dal, da bo namreč smela prvič videti svet. Na žalost gre sredi vsega tega, ko je v hotelu polno pošastnih gostov in ko nepričakovano v grad stopi še prvi človek, njegov načrt po gobe. Kaj je storiti skrbnemu vampirskemu očetu? Naj še naprej varuje Manco pred človeško grožnjo ali naj se odpove nadzoru, da bo razprla krila in poletela?

Manca je trmasta in pametna in v številnih pogledih tipična 118-letnica, ki jo je oče razvajal do nezavesti. Graščina njenega otroštva jo začne že malce dolgočasiti – v očetovem hotelu in zemljišču okoli njega je živela vse življenje – želi si potovati, si nabrati izkušenj in si ogledati svet. Zdaj je spoznala prišleka, ki bi ji to zlahka omogočil, a naj mar odide in tvega, da bo očetu zlomila srce, ali pa ostane in zlomi svoje?

Toni je tipičen 21-letni mladenič, ki z nahrbtnikom potuje po Evropi in si želi prepotovati svet. Je samozavesten, poln življenja, zgovoren, radoveden, dobrosrčen in izvrsten skejter. Njegov slogan je:

"Samo zarolaj se dalje."

Zdaj je med svojimi popotovanji naletel na hotel ... poln pošasti?!

Rozi je Frankensteinova ljubljena žena. Kolikor Franciju primanjkuje odločnosti, jo Rozi več kot nadomesti. Je kritična, direktna in pove, kar misli, ampak v resnici je tudi ona ljubeč družinski človek.