Hop, zavoj: Najboljša smuka pri naših sosedih!

Tokrat bomo zavile k sosedom in pogledale, ali je njihov sneg tudi tako bel kot naš, do kam se razprostirajo njihove proge in kaj vse nam ponujajo poleg odlične smuke. Preizkusi vse radosti, ki jih ponuja verižica najboljših smučišč za našo mejo.

2. 1. 2012

Za pet odstotkov cenejše smučarske karte za večino omenjenih smučišč dobiš na Skipass travel v Kranjski Gori ali na Petrolu Hrušica, sicer pa se ti splača spremljati različne akcije smučišč in njihovih parterjev.

Italija

Zakaj bi se zapeljala do Italije? Ker ti žičničarji vedno pomagajo, ko se hočeš namestiti na žičnico, ter mimogrede poklepetajo s tabo, ker so apreski zabave z bombardinom in grappo vredne tega, da se domov odpelješ šele ponoči, in ker lahko ješ odlično pico ali testenine tudi v najvišje ležečih kočah. Pa tudi zato, ker na njihovih smučiščih lahko brez slabe vesti pol dneva presediš na terasi in srkaš kapučino ali jajčni liker s smetano.

Sella Nevea
Oddaljenost od Ljubljane: 127 km
Cena smučarske dnevne karte: 29 eur
Vzponi in spusti: 1140–2300 m
Spletna stran: www.sellanevea.net

Odkar so združili naše visokogorsko smučišče Kanin z Italijanskim Sella Nevea, je zate tudi Kanin veliko bliže, saj je pot za kar 50 km krajša in manj ovinkasta. Dolga sezona smučanja, dolgi spusti in prijetno vzdušje te vabijo v beli objem, na italijanski strani pa boš navdušena nad dvema res dolgima in strmima progama.

Višarje (Monte Lussari)
Oddaljenost od Ljubljane: 105 km
Cena smučarske dnevne karte: 31 eur
Vzponi in spusti: 750 m–1766 m
Spletna stran: www.tarvisiano.org

Višarje tik ob Trbižu ležijo na tromeji, in če se ogrevaš, medtem ko se na vrhu hriba držiš križa, lahko vaje z rokami delaš v Avstriji, z nogami v Sloveniji, smučke pa stojijo v Italiji. A Višarje niso znane le po tromeji, temveč tudi po beli vasici s cerkvijo, ki daje smučanju tu romantičen pečat, ter raznovrstnih progah.

Zoncolan
Oddaljenost od Ljubljane: 225 km
Cena smučarske dnevne karte: 31 eur
Vzponi in spusti: 950–1.780 m
Spletna stran: www.zoncolan.no

Zoncolan je en od najbolje opremljenih smučarskih centrov v Furlaniji Julijski krajini, in čeprav te tu s širokih smučarskih prog ne bo nihče izrinil, bo smučanje po pršiču svojevrstno doživetje. Dodaten plus – po smučanju si privošči dober šoping in kapučino v Udinah.

Forni di Sopra
Oddaljenost od Ljubljane: 206 km
Cena smučarske dnevne karte: 29 eur
Vzponi in spusti: 880 m–2075 m
Spletna stran: www.fornidisopra.com

Smučišče v objemu vrhov vzhodnih Dolomitov. Poleg proge za smučanje si boš morda tu zaželela s tekaškimi smučmi odteči idiličen krog ob reki Tilment ali pa preizkusiti najnovejši Fantasy Snow Park ali se pomeriti na progi z avtomatskim štopanjem. Forni di Sopra je tudi raj za alpinistično in visokogorsko turno smuko in eko-climbing na umetnih površinah (organizirajo tudi tečaje) ter vožnjo s sanmi z vlečnimi psi. Po smučanju se bodo prilegle savna in terme pod smučiščem.

Hrvaška

Ker je njihovo smučišče tako zelo mestno, da lahko skočiš naravnost s smuči v mega nakupe.

Sljeme
Oddaljenost od Ljubljane: 149 km
Cena smučarske dnevne karte: 100 kun
Vzponi in spusti: 750 m–1035 m
Spletna stran: www.sljeme.hr

Tu se dogajajo velika tekmovanja, ki so svojevrstno doživetje tudi zato, ker si med gledalci lahko ogledaš pravo modno revijo v zimskem slogu. Smučanje na Sljemenu nam je najbolj všeč zato, ker je le za 20 minut oddaljeno od središča Zagreba – čez dan smučanje, popoldne nakupovanje in zvečer dolga večerja v enem od priljubljenih lounge barov – raj za urbana dekleta!

Avstrija

Tu te čakajo najmodernejše žičnice, najbolj 'polikane' proge ter odlični smučarji, ki se znajo tudi v neskončnost zabavati. Tu se ti cedijo sline ob klobasah na sto in en način, najboljši česnovi juhi in carskem pražencu ali pa vrhunskem gurmanskem doživetju v visokogorskih restavracijah. Po smuki pa – najboljši wellnessi ob skoraj vsakem smučišču.

Osojščica (Gerlitzen)
Oddaljenost od Ljubljane: 127 km
Cena smučarske dnevne karte: 37,50 eur
Vzponi in spusti: 1000–1911 m
Spletna stran: www.gerlitzen.com

Tik ob Beljaku nad Osojskim jezerom se dviga smučišče s širokimi progami, po katerih lahko obkrožiš vrh gore, in če boš smučala po sistemu Stella Ronda (kombinaciji žičniških naprav in določenih prog po pravilnem zaporedju – ki je na smučišču zelo dobro označen), ne boš zamudila niti enega sončnega žarka, morda pa si boš prismučala avto. Po končanem smučanju odvijugaj do beljaških term Warmbad ali pa se sprehodi po ljubkem mestecu, zavij na večerjo v starem delu ter si kupi kaj lepega v eni od nešteto privlačnih trgovinic.

Mölltal
Oddaljenost od Ljubljane: 171 km
Cena smučarske dnevne karte: 39,50 eur
Vzponi in spusti: 1.200–3.122 m
Spletna stran: www.gletscher.co.at

Ledenik, na katerem lahko že v sredini septembra preizkušaš novo smučarsko opremo in na njem smučaš do maja, poleg čistega visokogorskega občutka ponuja številne prireditve in testiranja smuči. Na ledenik se pripelješ s podzemno železnico, ki te iz doline v osmih minutah popelje na nadmorsko višino 2.200 metrov.

Bad Kleinkirchheim
Oddaljenost od Ljubljane: 135 km
Cena smučarske dnevne karte: 41 eur
Vzponi in spusti: 1.025–2.055 m
Spletna stran: www.badkleinkirchheim.at
Najbolj znano Koroško smučarsko središče z dolgoletno tradicijo in bogato dodatno ponudbo – vprega z vlečnimi psi je poleg savnanja in kopanja v Rimskih termah tik pod smučiščem pravi hit. Tu te lahko očara batler na progi ali pa tradicionalna kulinarična ponudba v kar 22 kočah na smučišču.

Turracher Hoehe
Oddaljenost od Ljubljane: 159 km
Cena smučarske dnevne karte: 31 eur
Vzponi in spusti: 1350–2250 m
Spletna stran: www.turracherhoehe.at

Ljubko smučišče v osrčju nacionalnega parka Nockberge ob jezeru, ki je pozimi zamrznjeno in je tako pravi raj za vse vrste zimskih športov, je moderno, vzdušje visoko na Turracher Hoehe pa mirno, in tudi če se boš odločila za zimske počitnice v Bad Kleinkirchheimu, se vsaj za en dan zapelji malo višje. 
Ob smučišču je urejeno tudi naravno drsališče, proge za sankanje in tek na smučeh, ki je možen tudi ponoči, ter nekaj posebej označenih prog za užitke po pršiču.

Mokrine (Nassfeld)
Oddaljenost od Ljubljane: 134 km
Cena smučarske dnevne karte: 41 eur
Vzponi in spusti: 1.300–2.004 m
Spletna stran: www.nassfeld.at

Najmodernejše in največje smučišče na avstrijskem koroškem te s kabinsko žičnico Millennium Express v 17 minutah popelje na 1.309 m višinske razlike, v tem času pa te bo nemški učitelj naučil 13 besed, ki jih najbolj potrebuješ na smučišču. Poleg številnih smučišč, parkov za deskarje ter adrenalinskih zimskih športov si tu lahko za 10 evrov na dan izposodiš spletno kamero, s katero posnameš svoje smučanje in si ga pozneje ogledaš na spletu, na smučišču te čakajo kotički z brezplačnim medmrežjem, prav tako lahko zapelješ po progi za veleslalom in si svojo smuko ogledaš zvečer na spletu, odlični so novi kotički za počitek, nepozabne zabave ...

* Cene smučarskih dnevnih kart se razlikujejo po tem, kje in kdaj jih kupiš – bodi pozorna na ugodnosti in ponudbe posameznih smučišč na določene datume!