Hitrojezičnost kot vrlina

Si lahko odrezava, a hkrati prijazna? Lahko, vendar je pri tem treba paziti na ustrezno izbiro besed in upoštevati tudi tvoja odnos do sogovornika.

15. 5. 2009

V negativni obliki je odrezavost hkrati nekakšna oblika udarca. Z agresivno odrezavostjo želimo človeka največkrat osmešiti in prizadeti. To ni le netaktno, temveč pušča tudi rane in na dolgi rok slabo vpliva na samopodobo. Ko drugi slišijo, kako nekdo neprimerno ravna s svojim sogovornikom, so pogosto po pravici zgroženi.

Ostrina s poslanstvom

Veliko bolj učinkovita je pozitivna odrezavost.

Ta pomeni, da se ne pustimo potolči udarcem drugih, temveč se jim upremo. Z odrezavostjo se lahko ubranimo različnih napadov, s humorjem obdržimo nadzor, sami se izvlečemo iz godlje ali pa neotesancu povemo, kar mu gre.

Ljudje, ki obvladajo takšno vrsto odrezavosti, na nepredvidene dogodke reagirajo direktno in suvereno, pogosto šaljivo in presenetljivo. V najboljšem primeru je lahko odrezavost neke vrste igrivo sabljanje z besedami.

Šteje preblisk

Toda zakaj je to pogosto tako zelo težko? Zakaj se najboljših odgovorov spomnimo šele takrat, ko je že vse mimo?

Pogosto zato, ker nas situacija preseneti in dobesedno zablokira.

Zaradi tega se ti ni treba prav nič sramovati – treba se je le znati pripraviti! Prav gotovo nisi nesposobna, če ti ne uspe vedno najti nabritih, sproščenih in hkrati še šarmantnih odgovorov. Predvsem ne, če si dejansko verbalno napadena.

Vsak tak napad v nas sproži stres, naše telo reagira najprej z ustreznim adrenalinskim udarcem in nam dejansko svetuje umik. Ker pa ne moremo in nočemo zbežati, ostanemo v nekakšnem krču in začnemo jecljati.

Samokritika hromi

Poleg tega se v naši glavi oglasi glas, ki nas ozmerja zaradi našega pomanjkanja odrezavosti in vse le še poslabša.

Toda to lahko spremeniš in to notranjo blokado odpraviš.

To storiš tako, da ubogaš svoje telo. Ne, ne. Ne zbeži stran. Dovolj bo, če se boš le malo premaknila. Sprosti svoje rame. Globoko vdihni in izdihni in trdno stoj na obeh nogah. Zelo pomaga tudi, če narediš korak nazaj. Le če boš že na zunaj ustvarila neko distanco, jo boš našla tudi znotraj.

Pripravi se

Dobro pripravljena boš vedno bolj obvladala tudi zapletene situacije.

Občasno prisluhni pogovorom ljudi, ki jih občuduješ zaradi njihove odrezavosti. Oglej si nekaj okroglih miz na televiziji in bodi pozorna na to, kako ljudje branijo svoja stališča.

Pomaga tudi, če si zapomniš določen stavek:

"Zanimivo, kako dobro znate motiti (napadati, grdo gledati). Kje ste se naučili tega?"

Tako boš vedno imela aduta v rokavu. Poleg tega pa si lahko pomagaš tudi z retoričnimi namigi, ki smo jih povzeli po prispevku iz revije Lisa!

Šest najboljših retoričnih namigov

Bodi ironična

Nekdo od tebe v neprijaznem tonu zah­teva, da mu narediš prostor. Ne reagiraj jezno, temveč reci: "Seveda, če me pa tako prijazno prosite."

Pametno pretiravanje

Za to potrebuješ malce igralskega talenta. Ko te nekdo grdo pogleda, skrij svoj obraz za dlani in zastokaj: "Uuuh, kako se vas bojim."

Vzemi si odmor

Obstajajo situacije, ko smo tako zelo prizadeti, da ne vemo, kako naprej. Radoživ odgovor v tem primeru ni na mestu. Ostani suverena in reci: "Streljaš z močnim orožjem! V tem trenutku ne želim nič reči, bi pa želela, da se dogovoriva za nov termin, saj moram najprej razmisliti o svojih besedah." Tudi to je odrezavo.

Smej se sama sebi

Si na poslovnem kosilu prevrnila kozarec z vinom? Naj te to ne prizadene. Stavek To se mi pogosto dogaja, a tako dobro, kot zdajle, mi ni še nikoli uspelo! bo poskrbel za sproščeno razpoloženje in bo deloval simpatično.

Drugačna interpretacija

Ta taktika je sicer dokaj težka, vendar pa zelo učinkovita. Poskusi. Sodelavec te (morda celo na pol ljubkovalno) kliče z imenom 'raglja'? Pomežikni mu in reci: "Ja, jaz sem tista, ki daje ton."

Še enkrat vprašaj

Na opazko Prosti čas vam pomeni več kot služba! lahko odvrneš: Vi menite, da mi delo ne pomeni dovolj?

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri