Hitra rešitev: Se želiš znebiti negativnih misli?

Si sita pridig o tem, da hitre rešitve in bližnjice ne obstajajo? Naj te razveselimo – vsi tisti, ki ti to vestno vtepajo v glavo, re­cimo starši, profesorji in nadrejeni, so se zmotili. Če si radovedna, v čem je skrivnost, beri dalje.

Dodatna zvijača: če se želiš znebiti negativnih misli, poglej navzgor. (foto: José Picayo) José Picayo
22. 10. 2011

Znanstveniki so namreč potrdili hipoteze, da z nekaterimi dejanji, kot so kimanje, objem ali pritisk z blazinicami prstov, lahko usmerjaš svoje misli, vplivaš na počutje in si zvišaš stopnjo samozavesti – vse, kar gre v tvoj prid.

Prišli so torej do zanimivega spoznanja, ki dokazuje, da nekaj instantnih zvijač vendarle deluje.

Res je sicer, da brez nič ni nič in da s temi triki ne boš ravno rešila sveta, lahko pa se kdaj rešiš iz neprijetne situacije oziroma jo lažje preživiš.

Na primer: med pogovorom z osebo, ki ti ni najbolj pri srcu, drži v roki skodelico vroče kave ali dišečega čaja – zaradi toplote in vonja se boš počutila sproščeno in tvoje obnašanje ter besede bodo avtomatično prijaznejše, kot bi bile sicer. Adijo, sikanje! Super, ali ne?

Poskrbi, da ti te malenkosti pridejo v navado, pa bo tvoja pot iz marsikaterega zapleta hitrejša.

Želiš ...

Poudariti svojo super samozavest

Trik: Ko sediš (na primer na kavču ali fotelju), eno roko položi na naslonjalo za roke in drugo čez hrbtni naslon, nogi pa prekrižaj tako, da bo en gleženj počival malenkost nad kolenom druge noge.

Zakaj deluje: To je položaj, pri katerem zavzameš res ogromno prostora, zato z njim vsem prisotnim napoveš svojo dominantnost. Je tudi položaj, ki izraža največjo stopnjo prepričanosti vase in v svoj prav, ki je malce brezbrižna, izjemno sproščena in poleg vsega tudi ravno dovolj izzivalna, da se počutiš najmočnejšo in nepremagljivo.

Ta fantastičen občutek v tvojem telesu dvigne stopnjo testosterona in hkrati spusti stopnjo stresnega hormona kortizola ter se sestavi v čudovito mešanico vseh najpomembnejših sestavin, ki jih potrebuješ za svojo maksimalno samozavest. Tako pa se ne počutiš le ti, ampak to zaznajo tudi tvoji sogovorniki, kar seveda krepko vpliva na tvoj odnos z njimi in na njihov odnos s teboj. Izkoristi to v svoj plus!

Želiš ...

Svetlobno hitro rešiti težavo

Trik: Vrni se nekaj korakov nazaj (to mislimo dobesedno).

Zakaj deluje: Če stopiš malo nazaj, pred seboj zagledaš širšo sliko. No, to vidijo tvoje oči, tvoji možgani pa se mimogrede pripravijo na sprejemanje večje količine podatkov.

To lahko izkoristiš, kadar se znajdeš pred neko težavo, pa se nikakor ne moreš domisliti, kako bi jo rešila. Širša slika, ki jo bodo oči poslale možganom, bo razširila tudi tvoj pogled na težavno situacijo in verjetnost, da se ti bo posvetilo, kaj moraš oziroma lahko storiš, je večja.

Najbrž pa si tudi že slišala nasvet, da se vedno, kadar kaj pozabiš, vrni v sobo, kjer si bila takrat, ko si se spomnila, kaj moraš nare­diti – in izgubljena informacija se ti bo hitro vrnila v glavo. V tem primeru gre za asociacijo, ki jo povežeš s prostorom, kamor se vrneš.

Želiš ...

Zajeziti hitro razvijajoč se vroč prepir

Trik: Prikimaj.

Zakaj deluje: V nezavednem delu psihe svoje občutke nenehno povezujemo z dejanji in jih tako usmerjamo. To pa lahko poteka tudi v obratni smeri – ko z dejanji vplivamo na občutke.

Kadar se ti zdi, da se zapletaš v prepir, ki se bo končal z eksplozijo, a meniš, da bi bilo pametneje prej odnehati, preprosto začni prikimavati, ko poslušaš svojega nasprotnika. Tvoj gib bo v možgane poslal impulz, da situacija v resnici ni tako negativna, kot je videti, zato boš postala mirnejša, bolj spravljiva in pripravljena na pogajanja, kompromis ali na rešitev težave.

In nikar ne pozabi, da ima odkimavanje, h katere­mu se po navadi zatečemo v takšnem primeru, ravno nasproten učinek.

Želiš ...

Nehati kar naprej premlevati preteklost

Trik: Temeljito si umij roke.

Zakaj deluje: Voda ima že od nekdaj čistilno vlogo – dejansko in simbolno.

Nič čudnega ni, da so na univerzi v Michiganu pomislili na posledice, ki bi jih umivanje rok lahko imelo na naše razmišljanje o preteklih dejanjih. S preizkusom so dokazali, da je po­vezava velika. Ljudi, ki so sodelovali v raziskavi, so prosili, da ocenijo določene izdelke, na primer zgoščenke. Nato so jih seznanili z dejstvom, da jih lahko nekaj po lastnem izboru s seboj vzamejo brezplačno.

Tisti, ki so si po odhodu iz trgovine umili roke, so manj dvomili o svoji odločitvi (prepričani so bili, da so izbrali zgoščenke, ki jih bodo radi poslušali), preostali sodelujoči, ki si rok niso umili, pa so se kar naprej vračali k razmišljanju, ali so se res pravilno odločili.

Če te torej preganja neki dogodek iz preteklosti in ne veš, ali si ravnala prav ali narobe, si umij roke in z vodo odplakni nadležne misli. Zvijača je uporabna tudi takrat, ko veš, da si nekaj zafrknila (se recimo zla­gala prijateljici), pa bi rada na to pozabila.

Želiš ...

Sprejeti kakšno pomembno odločitev

Trik: Dvigni težek predmet, na primer utež ali plastenko vode.

Zakaj deluje: Raziskovalci iz univerze v Amsterdamu so dognali, da so ljudje, kadar nosijo ali v rokah držijo neki težji predmet, bolj dovzetni za različne možnosti ter bolj pozorni na stvari, ki se dogajajo v njihovi okolici kot tisti, ki nosijo manjšo težo.

Če pojasnimo še nekoliko preprosteje: kadar dvigneš nekaj težkega, svojemu razmišljanju dodaš neko težo (pa čeprav v fizičnem smislu) in s tem nove dimenzije.

Kdo ve, morda ti plastenka vode na stvar, s katero se ukvarjaš, odpre drugačen pogled, s katerim boš lažje sprejela odločitev.

Želiš ...

Dobiti zares genialno idejo

Trik: Blazinice vseh desetih prstov položi na spodnjo ploskev mize in močno pritisni navzgor.

Zakaj deluje: Napetost, ki jo ob tem dejanju začutiš v mišicah na rokah, daje vtis približevanja. Ta fizični občutek se v tvojih možganih na neki način poveže z mislimi, ki se odprejo za nove izvirne in ustvarjalne ideje. To je približno enako, kot če bi ideje z močnim magnetom poskusila potegniti nase.

Če moraš svojega šefa prepričati z izjemnim načrtom, zberi tako pridobljene super ideje na kup in se odpravi na zmagovit sestanek.

Želiš ...

Predramiti svojo drznost

Trik: Nadeni si sončna očala.

Zakaj deluje: Bistvo tega trika je, da temna stekla sončnih očal zakrijejo tvoje oči, ti pa imaš občutek, da s tem nezavedno prikriješ tudi svojo pravo identiteto. Če se pretvarjaš, da si nekdo drug, si več dovoliš in brez ovir narediš (ali rečeš) kaj takega, kar zate ni najbolj značilno.

Bi rada prvič nagovorila svojega simpatičnega novega kolega? Lažje kot na predavanju bo šlo kar pred fakulteto, seveda z obveznim pripomočkom na nosu.

Želiš ...

Občutiti ugodje in sproščenost

Trik: Objemi (svojega) moškega.

Zakaj deluje: V rokah svojega fanta se vedno počutiš varno in ljubljeno. Itak. Poleg tega pa znanstveniki ugotavljajo tudi, da ima vonj moške kože in las v splošnem na ženske sproščujoč učinek.

Ko se znajdeš tako blizu moškega osebka, da lahko vdihneš njegov vonj (hm, upamo, da ne smrad), to nate deluje pomirjajoče. Pri tem ni nujno, da je to tvoj najdražji, lahko gre tudi za brata, očeta, prijatelja, sodelavca ...

Samo ne vrzi se okoli vratu svojemu šefu, ker verjetno nad tvojim dejanjem ne bo navdušen.

Želiš ...

Nabrusiti spomin

Trik: Riši in piši po listu papirja.

Zakaj deluje: Male nepomembne čačkarije med poslušanjem predavanja naj bi ti pomagale vsrkati in zapomniti si več informacij – po nekaterih raziskavah naj bi tvoj spomin okrepile celo do 30 odstotkov.

To pa zato, ker ob tej aktivnosti zaposliš tisti delček možganov, ki bi ga drugače okupirale tvoje sanjarije, te pa bi tvoje misli odpihnile daleč stran. Če predavanje ni tiste vrste, da bi si zraven lahko delala zapiske, piši in riši, da ti bo v glavi ostalo več kot sicer.

Želiš ...

Ugotoviti, katera poteza bi bila zate najboljša

Trik: Usedi se in se z zgornjim delom telesa nagni nekoliko naprej.

Zakaj deluje: Kadar ljudje razmišljamo o prihodnosti, je to naša naravna drža, saj se s telesom nezavedno poskušamo približati času, v katerega šele stopamo.

Naše zaznavanje prostora in časa sta torej tesno povezana. Zato je smiselno, da to držo vedno zavzameš tudi takrat, ko premišljuješ o svojih nadaljnjih korakih.

Ni pomembno, ali gre za karierne odločitve, ljubezensko življenje ali kaj drugega – tako si boš lažje in jasneje naslikala prihodnost in se skladno s to sliko tudi odločila za pravilno potezo.

Fotografije: José Picayo

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri