Harry Poter je končan, prihaja prvi roman za odrasle pisateljice J. K. Rowling

Prvi roman za odrasle slovite angleške pisateljice J. K. Rowling The Casual Vacancy, ki v izvirniku izide 27. septembra letos, bo v slovenskem prevodu izšel do konca leta pri založbi Mladinska knjiga.

2. 8. 2012

"Moja nova knjiga se zelo razlikuje od serije o Harryju Potterju, čeprav nisem v pisanju nič manj uživala. Založbi Mladinska knjiga sem z veseljem zaupala slovensko izdajo, saj so me prepričali, da bo pri njih nov izziv moje pisateljske poti v pravih rokah," je za slovenske medije napisala J. K. Rowling.

Kratka vsebina

Ko Barry Fairbrother, star komaj nekaj več kot 40 let, nepričakovano umre, v angleškem mestecu Pagford zavlada obsedno stanje.

Pagford je idilično podeželsko gnezdece s pri­kupnim tlakovanim mestnim trgom in z očarljivo opatijo, toda za nedolžno zunanjo podobo divjajo nenehne bitke. Bogati se spopadajo z revnimi, najstniki s starši, žene z možmi, učitelji z učenci ... V Pagfordu ni nič tako, kot se zdi. Boj za prazen sedež v mestnem svetu, ki je ostal za Barryjem, se razplamti v pravo vojno. Kdo bo zmagovalec volitev, ki jih zaznamujejo razburkane strasti, dvoličnost in nepričakovana razkritja?

Na kratko o pisateljici

Joanne Rowling se je rodila leta 1965 v mestecu Yate v bližini Bristola, pri štirih letih pa se je s starši in mlajšo sestro Di preselila v bližnjo vas Winterbourne. Ravnatelj osnovne šole, ki jo je obiskovala v tem kraju, naj bi služil kot navdih za ravnatelja Bradavičarke, profesorja Dumbledora. Že mlada si je rada izmišljala zgodbice, ki jih je prebirala sestrici. V eni od njih je bila glavna junakinja prav sestra, ki je padla v zajčjo luknjo, tam pa so jo zajci potem hranili z jagodami.

Prvo zgodbo je napisala, ko je štela pet let, in v njej je nastopal zajec Zajec, ki je dobil ošpice.

Zamisel za serijo knjig o Harryju Potterju se ji je utrnila leta 1990 med vožnjo z vlakom. Da je dokončala prvo knjigo, je potrebovala pet let, še nadaljnji dve leti pa sta pretekli, da je knjiga po številnih zavrnitvah končno izšla. Kratico J. K. Rowling ji je predlagal založnik, saj se je bal, da dečki ne bodo želeli brati fantazijskega romana, ki ga je napisala ženska. Očitno se je motil. Danes Jo živi na Škotskem in ima tri otroke, hčerki Jessico in Mackenzie ter sina Davida.

Casual Vacancy

Igra ugibanja

"Lepo je videti tako drzno naslovnico, ampak nestrpneže bo gotovo frustrirala, kajti z nje ne moremo izvedeti ničesar o zapletu," je knjigo komentiral predstavnik verige knjigarn Waterstones. "Tukaj ni nobenih namigov. J. K. Rowling očitno nadaljuje svojo igro ugibanja."

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri