Grace Kelly - z njo je vzcvetela kneževina Monako!

Mnogo najlepših zgodb se začne z ljubeznijo na prvi pogled. So pa tudi tiste, ki potrebujejo malce več časa, a na koncu niso nič manj romantične. In ena takih je zagotovo ljubezenska zgodba kneza Rainierja in igralke Grace Kelly ...

12. 10. 2013

Bil je petek, 6. maj 1955, dan, ki bi moral biti kot vsak drug v življenju lepe, malce hladne lepotice in igralke Grace Kelly.

Imela je tiskovno konferenco za novinarje, nekaj intervjujev. Morala je obiskati frizerja, se srečati z monaškim princem in se pojaviti na večerji, ki so jo organizirali v njeno čast. Prvo srečanje med Grace Kelly in monaškim princem je organiziralo uredništvo revije Paris Match. Govorilo se je celo, da je sprva Grace nameravala odpovedati srečanje, ker je bila že utrujena od promoviranja novega filma in evropske turneje.

A je usoda hotela drugače in tega ni storila. S knezom sta preživela prijetno popoldne, se sprehajala po vrtovih palače in se vljudno pogovarjala.

Dogovorjeno prvo srečanje

GraceNi treba posebej poudarjati, da njuno prvo srečanje ni bilo pretirano romantično, zlasti zato, ker nista bila sama. Navzoči so bili fotografi in novinar, ki je pisal reportažo. Vseeno pa je knez Rainier pozneje dejal, da je bil očaran nad njeno svežino, zrelostjo, čutnostjo in omikanostjo. Svojim prijateljem pa je Grace opisala takratnega najbolj zaželenega samca evropske visoke družbe kot šarmantnega.

Grace in Rainier sta si začela dopisovati, sprva nič romantičnega, postala sta pač dobra prijatelja in naklonjenost med njima je počasi rastla.

Dopisovanje jima je omogočilo, da sta si izmenjala veliko intimnih detajlov, strahov, opisovala sta si spomine na otroštvo in sčasoma se jima je zdelo, da se poznata že celo večnost.

Minilo je kar nekaj mesecev, preden je Rainier priznal kraljevemu kaplanu, da ne more nehati misliti na mlado gracilno Američanko. In tako se je ta odločil vzeti stvari v svoje roke in je brez knezove vednosti Grace napisal pismo, v katerem je opisal čustva, ki mu jih je Rainier zaupal. Grace je takoj odpisala, da upa, da se bosta ob njenem naslednjem obisku Evrope z Rainierjem ponovno srečala.

Usodo v roke vzel kaplan

Kaplan je bil z odgovorom zelo zadovoljen, a ni hotel, da bi minilo preveč časa, preden bi Grace pripotovala v Evropo. Zato je organiziral zanj in kneza potovanje v Ameriko. Tako sta nekaj dni pred božičem odpotovala v New York in pozneje z vlakom v Philadelphio, kjer je kaplan imel prijatelje Austinse. Kod po naključju so bili Austinsi dobri prijatelji z družino Kelly in glej ga, zlomka, tiste božične praznike so preživljali skupaj. In tako je knez preživel prekrasen teden v družbi lepe Grace, njene družine in prijateljev. Nad princem so bili vsi seveda takoj očarani, saj je bil prijeten, zabaven in konec koncev plemič. In prišel je silvestrski večer, ki sta ga Grace in Rainier preživela v New Yorku. Takrat pa jo je tudi zaprosil za roko.

Začela se je pravljica

Začela se je pisati res lepa ljubezenska zgodba z zlatim dekletom ameriške filmske industrije, nagrajenko z oskarjem, in knezom male kneževine Monako ob sredozemskem morju. Nekakšna pravljična ljubezenska zgodba, nad katero so bili v Hollywoodu vzhičeni. Kot bi snemali film.

kraljevaSeveda je par takoj postal glavna tema vseh svetovnih časopisov in vsi so kar tekmovali v tem, kdo bo objavil večjo podrobnost iz njunega življenja. Poroka se je zgodila 19. aprila leta 1956, in to je bila res pravljična poroka ... Pred tisto od Charlesa in Diane, Williama in Kate ... Vse oči sveta so bile uprte v malo kneževino, ki je s prihodom hollywoodske igralke samo še pridobivala veljavo. Vanjo je vnesla glamur in tja so pričele prihajati svetovne zvezde. Monako je cvetel in Grace ni nikoli več stopila pred kamere. Postala je vzorna žena monarha, ki mu je rodila tri otroke. Žal se je njeno življenje vse prekmalu tragično končalo v prometni nesreči leta 1982, ko je bila stara le 53 let. Vsa družina je bila strta. Knez Rainier pa se nikoli več ni poročil.

Ko se je Grace poročila, je za svojega moža dejala: "Ko sem se poročila s knezom Rainierjem, sem se poročila z moškim, in ne s tistim, kar on predstavlja. Zaljubila sem se vanj, ne da bi razmišljala o čemerkoli drugem."

Kar je bilo na začetku dogovorjen sestanek, se je končalo z romantično ljubezensko zgodbo ... Eno najlepših, kar jih piše življenje.