Godibodi: Godalkanje v Festivalni dvorani

Agencija Celinka & Zavod Godibodi tudi letos pripravljata Festival etno in sodobne popularne glasbe Godibodi, ki poteka še vse do 10. aprila.

8. 4. 2011

V okviru festivala bo potekalo tudi Godalkanje v Festivalni dvorani, kjer bo koncert z naslovom Bojan Cvetrežnik & Godalkanje. Na koncertu bodo godalkarji, udeleženci delavnice Godalkanje in njihovi mentorji predstavili svoj repertoar in se tako priklonili obstoju glasbe.

Violinist Bojan Cvetrežnik (TerraFolk) pa se z Godalkanjem pridružuje tistim, ki želijo glasbo, učenje te in tudi poslušanje približati ljudem in jo s tem narediti čim bolj dostopno.

Iz revije Story povzemamo kratek intervju z Bojanom Cvetrežnikom:

Zakaj projekt Godalkanje?

Sem akademski glasbenik, violinist, ki tudi poučuje violino na javnih glasbenih šolah. Godalkanje je prav tako projekt, namenjen izobraževanju glasbenikov. Največji cilj Godalkanja je samoukinitev. Z
Godalkanjem si želimo, da tisti, ki za znanje igranja violine plačujejo nemajhne šolnine, teh počasi več ne bi plačevali, saj bi to znanje pridobili tam, kjer vsi plačujemo, da se lahko glasbeno izobražujemo. Želimo si, da bi študentje in študentke Akademije za glasbo in profesorji glasbe raznolika znanja o glasbi lahko dobili tudi na uradno priznan način brez dodatnih stroškov.

Kaj pa nastopi?

Ob tem si želimo, da to, kar se naučimo v glasbenih šolah, tudi vrnemo našim sponzorjem. Če sem učitelj na glasbeni šoli, želim, da prebivalci Slovenije, ki me financirajo in so tako prijazni do mene, da mi dajo osebni dohodek, tudi dobijo nekaj glasbe nazaj. To je moj osrednji cilj, ker se mi zdi super, da se je preživljanje prostega časa tako razvilo, da lahko nekaterim izbrancem pomeni preživetje. Da lahko nekdo hodi v službo in se ukvarja z glasbo, na koncu, ko pride domov, pa lahko še da kaj v lonec. Dokler je tako, si ne želim, da bi študentje morali še dodatno plačevati, vsaj dokler bo državni proračun dovoljeval takšno razkošje, kot ga dovoljuje zdaj. Ulična igra je osrednja točka Godalkanja. Kar se naučimo, takoj predstavimo javnosti na ulicah, gremo ven in spoznamo ljudi, zaigramo, kar znamo, in potem še pripravimo zaključni koncert.

Kako poteka Godalkanje?

Godalkanje traja tri vikende v organizaciji Pionirskega doma. Zadnji vikend bomo pripravili zaključni koncert v Festivalni dvorani, ki je v primerjavi z drugimi koncerti festivala Godibodi usmerjen družinsko, prijazno do družin. Tudi termin v nedeljo popoldne ob petih se mi zdi
posrečen. Želimo si, da bi tudi v prihodnje nadaljevali tradicijo: da bi mi, ki bi želeli nekomu zaigrati, srečali tiste, ki bi želeli to slišati. Ni nujno, da bi se to dogajalo na koncertnih prizoriščih, lahko bi se dogajalo v restavracijah, muzejih, na letnih vrtovih ali pa na ulici.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri