George Clooney spet del politične spletke

Napeta politična drama režiserja in igralca Georgea Clooneyja (Lahko noč in srečno ter Izpovedi nevarnega uma) prikazuje umazano ozadje politične kampanje ob izbiri kandidatov za volitve ameriškega predsednika.

22. 1. 2012

Karizmatičnemu guvernerju Miku pomaga ambiciozni politični svetovalec Stephen, dokler ga vodja nasprotnega tabora ne povabi na razgovor. Čeprav Stephen zavrne nečedno ponudbo, ga zaradi skrivnega sestanka odpustijo, toda ko odkrije temačno skrivnost o Miku, se Stephen dokončno zaplete v nevidne mreže političnih spletk, prevar in maščevanja.

George Clooney, soscenarist, producent in režiser politične drame, je zbral izjemno igralsko zasedbo, ki je skupno prejela 13 nominacij za oskarja, tri oskarje ter 23 nominacij za zlati globus in šest zlatih globusov.

Velik delež lahko pripišemo prav Clooneyju, ki v filmu predstavlja lik guvernerja Morrisa, demokratskega kandidata na volitvah za ameriškega predsednika. Ob sebi ima prvega svetovalca, ki ga igra trenutno najbolj seksi igralec Hollywooda Ryan Gosling, in vodjo kampanje, ki ga igra vedno odlični Philip Seymour Hoffman.

V politično spletko so med drugim vpleteni še vodja kampanje nasprotne strani (Paul Giamatti), poročevalka za New York Times (Marisa Tomei) in praktikantka v Morrisovi kampanji (Evan Rachel Wood).

Celovečerec Marčeve ide je nastal po dramski predlogi Beaua Willimona, Farragut North. Projekt o pokvarjeni politični kampanji se je začel že pred več leti in leta 2007, ko so bili tik pred produkcijo in začetkom snemanja, je bil za predsednika izvoljen Obama. Nenadoma se ni zdel pravi trenutek za ciničen film o politiki. Vladalo je optimistično vzdušje, zato so projekt odložili. A kot pravi Clooney:

“Že v letu dni je ves optimizem izpuhtel in lahko smo nadaljevali.”

Ne gre za film o politiki, temveč o mladem moškem, ki se nauči uspeti na najvišji ravni, a ga to stane njegove duše.

Gre za moralno zgodbo, ki se odvija v svetu politike. V ospredju filma je Ryan Gosling.

“Ne morem si zamisliti boljšega igralca za to vlogo in lahko sem neverjetno srečen, da se je odločil za sodelovanje. Philip Seymour Hoffman in Paul Giamatti igrata vodji nasprotnih kampanj. Sodita med najboljše igralce na svetu, nikoli pa še nista sodelovala v istem celovečercu. Zaradi njiju se Ryanov lik znajde na hudi preizkušnji,” je bil v enem od intervjujev za ameriško televizijo navdušen Clooney in dodal:

“Film je nastajal več let. Sem neizmerno ponosen na vsakogar, ki je sodeloval pri projektu. Vsi so se povezali in ustvarjali praktično za prazen nič, saj so vseskozi verjeli v uspeh. Upam, da se jim nisem izneveril in da boste uživali v zgodbi.”

Režija: George Clooney. Igrajo: Ryan Gosling, George Clooney, Philip Seymour Hoffman, Paul Giamatti, Evan Rachel Wood, Marisa Tomei, Jeffrey Wright.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri