Veš tisti zoprni MEHURČKI, ki so videti GROZNO tam spodaj? Tole moraš vedeti!

Zoprni mehurčki, ki so videti grozno tam spodaj, še bolj grozno pa je to, da neznosno pečejo in bolijo, se širijo z nezaščitenimi spolnimi odnosi ...

Veš tisti zoprni MEHURČKI, ki so videti GROZNO tam spodaj? Tole moraš vedeti! (foto: Profimedia) Profimedia
4. 5. 2020

Če je tvoj imunski sistem porušen in imaš nesrečo (k sreči obstaja res malo možnosti), pa se jih lahko nalezeš celo v bazenu ali savni.

Govorimo o genitalnem herpesu (GH)Kaj vse je res in kaj ne o genitalnem herpesu (GH), pa smo vprašali asist. dr. Nino Jančar z ginekološke klinike.

Kaj JE res?

GH lahko širim tudi, če nimam nobenih simptomov bolezni in sploh ne vem, da ga imam. Prav tako tudi pride do največjega števila okužb!

Veliko primerov GH tipa 1 se prenese kot posledica nezaščitenega oralnega spolnega odnosa – iz herpesa na ustnicah tvojega fanta se lahko razvije GH na tvojih genitalijah, zato ob kakršnemkoli herpesu pri vsakršnem seksu vedno uporabljajta kondom.

GH se lahko razširi na druge dele telesa – če se dotakneš izpuščajev na spolovilu in potem drugih delov telesa, lahko virus razširiš tudi na ta mesta. Če se virusa dotakneš, takoj umij roke z milnico.

Stres lahko sproži izbruh GH pri nekaterih (okuženih) ljudeh.

Ljudje, ki imajo GH, so bolj dovzetni za okužbo z virusom HIV od tistih, ki tega virusa nimajo v sebi, saj so receptorji CD4 na herpesu glavna tarča virusa HIV.

V lekarnah lahko brez recepta kupiš zdravilo, ki herpes zdravi hitro, a neagresivno in brez recepta! Še preden boš torej prišla na vrsto pri ginekologu, si večji del škode že lahko odpraviš sama.

In kaj NE drži?

PAP-test odkrije prisotnost GH – ne, ni res! Za diagnozo GH se uporab­ljajo posebni serološki testi in testi z virusnimi kulturami, ki se pri rednih ginekoloških pregledih ne izvajajo. Če imaš GH, se za testiranje posvetuj z ginekologom.

❋  Z GH se lahko okužim na straniščni školjki. Ne – ker virus GH odmre zelo kmalu po izpostavitvi zraku.

Po okužbi z GH ne morem več imeti varnih spolnih odnosov. Ni res – ob uporabi kondoma virusa ne boš širila, uporabljaj pa ga tudi, ko nimaš izpuščajev, še predvsem če čutiš simptome izbruha v ustih ali na genitalijah – izražajo se kot bolečina, pekoč občutek, ščemenje, srbečica ali občutljivost.

Zaradi GH lahko postanem neplod­na – to ni res, je pa res, da se ti to lahko zgodi ob okužbi s klamidijo.

Če imam GH, ne bom mogla imeti otrok, ker bom bolezen prenesla na otroka. To ni res! Če si noseča ali načrtuješ nosečnost, se pogovori z ginekologom – v primeru aktivnega herpesa se možnost okužbe precej zmanjša pri porodu s carskim rezom.

PAZO TO! Kaj se zgodi, če ne odstranim vseh zaščitnih ovojev tampona?

Če nisi odstranila vseh zaščitnih ovojev tampona, ta ne more opravljati svoje funkcije – torej ne more vpijati menstrualne krvi. Obenem se lahko zgodi (za to obstaja zelo majhna možnost), da se okužiš, saj je tampon zaščiten v foliji prav zato, da vneseš v nožnico higiensko popolnoma neoporečnega. A če folije nisi prijemala z umazanimi rokami, ni vzroka za preplah.

Besedilo: Petra Arula

Preberi še: "Kako sem se zaljubil vate" (resnični zapis razkriva, kako se zaljubljajo moški) in "Kako sem se za vedno rešila glivičnih nožničnih vnetij" (zgodba bralke)

Preveri še, kakšni so ključni znaki, da je tvoje telo zakisano in članek 12 živil za boljšo odpornost, da ne boš v jeseni takoj bolna