Freegans - antipotrošniški življenjski stil

V praksi so freefgansi tisti ljudje, ki iz smetnjakov pred trgovinami pobirajo zavrženo hrano in jo delijo brezdomcem. Se sliši čudno?

23. 5. 2010

Wikipedia med drugim navaja, da so freegans ljudje, ki uporabljajo alternativne oblike življenja, takšne, ki slonijo na omejeni udeležbi v komercialno usmerjenem gospodarstvu in minimalni izrabi virov hrane ter drugih virov dobrin.

Freeganizem daje prednost družabnosti, darežljivosti, socialnemu povezovanju, prostosti, sodelovanju in aktivnemu nasprotovanju družbi, sloneči na materializmu, moralni neobčutljivosti, tekmovalnosti, konformizmu in ponosu oziroma napuhu.

Hrana iz smetnjakov

A medtem ko se citati iz Wikipedie zdijo čudoviti, pa se slika o freefgansih, ki iz smetnjakov pred trgovinami pobirajo zavrženo hrano in jo delijo ljudem, ki so v stiski, in brezdomcem, zdi nekako ...

A preden prehitro zavihaš nos nad takšnim početjem, vedi, da v ZDA zakon in davčne omejitve trgovinam dejansko prepovedujejo, da bi hrano s pretečenim rokom (torej tisto, ki še povsem užitna in nenačeta) donirale, zato jo preprosto zavržejo (ker jo po zakonu morajo).

Aktivistka za brezdomce

Ena takšnih, ki je zgrožena ugotovila, kako veliko hrane se zavrže, medtem ko ljudje stradajo ali so podhranjeni, je tudi Ginger Freebird, ki si je nadela vzdevek SecretFreegan in v 20 mesecih za brezdomce zbrala hrane in preostalega blaga v vrednosti več kot 52.000 dolarjev.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri