Fotografije, ki so spremenile svet

Prepričanje, da lahko svet, v katerem živimo, spreminjajo le nadljudje in njih super herojska dejanja, namiguje na človeku tako lastno in žal izprijeno domišljavost. Resnica pa je tako rada drugačna ...

8. 9. 2009

Svet je mozaik, ki ga gradi na tisoče, milijone, milijarde ... skratka nešteto majhnih in velikih dejanj, misli, čustev, idej praktično vseh ljudi, ljudi vseh ‘veličin’ - tako živih kot tistih, ki so že odšli, ali tistih, ki šele prihajajo. Ta živ mozaik lahko spremeni že njegov najmanjši delec, ko v pravem trenutku in ob pravem času sproži soutrip mnoštva njih okoli sebe.

Svet v resnici spreminjajo malenkosti.

Ena sama gesta, beseda, misel ali ideja je dovolj ... in ja, za spremeniti svet je kaj lahko dovolj že ena sama fotografija!

Do velikega izuma po naključju

Tisto poletje se je pisalo leto 1839, ko je Louis Daguerre prepričal francosko vlado, da odkupi njegov izum: postopek razvijanja prvih fotografij.

Francoz, ki je bil naravnost obseden z idejo ohranitve slike, je medtem, ko je iskal idealno fiksirno sredstvo, postal slaven, ko je povsem slučajno odkril postopek za razvijanje slike. Leta 1835 je v svoji omari pozabil na pred tem osvetljeno ploščo in se čez nekaj dni začudil, ko je našel založeno sliko razvito. Kmalu mu je postalo jasno, da ima z njegovo najdbo precej opraviti prisotnost živosrebrne pare iz razbitega termometra, pa vendar še vse do leta 1837 takšne slike ni bilo mogoče ohraniti. Daguerru je to potem le uspelo in sicer z raztopino kuhinjske soli. Svoj izum je poimenoval ‘dagerotipija’ (to so bili takrat še pozitivi, ki jih ni bilo mogoče reproducirati, povrh tega so bile slike občutljive in slabo vidne).

10 fotografij

ki so v temeljih spremenile tok naših življenj

Letos, ko fotografija slavi 170 let svojega obstoja, so poznavalci zbrali in obelodanili seznam desetih najbolj revolucionarnih fotografij. To so vse po vrsti fotografije, za katere lahko upravičeno trdimo, da so spremenile svet.

Slika pove več kot 1000 besed

Te zanima, kako lahko nekaj, kar se zdi vsakdanje in celo samoumevno, spremeni svet in vpliva tudi na tvoje življenje?

Tukaj si lahko ogledaš deseterico po mnenju nekaterih najbolj pomenljivih fotografij v zgodovini človeštva!

... boš videla, da je za večino njih vsak komentar povsem odveč ;)

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri