Fotografija, tekst in avtorske pravice na spletu

"Navkljub splošnem prepričanju prebivalcev tega planeta, avtorske vsebine na internetu niso zastonj", je v bran avtorskim pravicam na spletu stopil avtor - v nadaljevanju povzetega - prispevka.

22. 3. 2010

Zagotovo te je že mikalo, da bi si na spletu sposodila delček teksta, sliko, zvočni ali video zapis, pa naj bo to za tvoj blog, kakšen na pol novinarski prispevek ali pač seminarsko nalogo.

In če je bil avtor sposojenega materiala nekdo drug kot ti, si si lahko gotova, da si delovala v nasprotju z veljavno zakonodajo in da te avtor zato lahko tudi kazensko preganja.

Akt stvaritve je dovolj!

Da nisi poleg ‘sposojene’ fotke videla nobenega zapisa izrecne prepovedi ‘izposoje’?

Vedeti moraš, da je avtorska pravica neodtujiva že na podlagi stvaritve avtorskega dela, kar pomeni samo, da za zaščito avtorske pravice sploh ni potrebno avtorskih pravic dodatno registrirati, označevati ali drugače ščititi.

Zaščiteno z zakonom!

Vse, kar je na internetu je zastonj za prebiranje, pravice avtorjev pa so zaščitene z zakonom.

Če bi o avtorskih pravicah na spletu rada vedela več (in zagotovo ti poznavanje te tematike zna v prihodnosti slej ko prej prav priti) si preberi naslednji prispevek!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri