Foto potovanje po najbolj znanih puščavah sveta

Puščava je pokrajina, ki prejme zelo malo padavin (manj kot 250 mm padavin letno), torej izjemno suho območje z redkimi oblikami življenja.

16. 3. 2014

Si vedela, da ...

  • ... najdemo puščave v vseh zemeljskih podnebnih pasovih, vendar jih je največ v zmerno toplem in tropskem pasu.
  • ... jih po obliki ločimo na kamnite, gruščnate in prodnate, peščene, slane, prekrite s slano skorjo, in ledene.
  • ... jih očimo tudi na osrednje puščave, ki so povsem brez rastja, robne puščave, polpuščave in stepske puščave.
  • ... puščave prekrivajo približno tretjino kopnega na Zemlji.

Nekaj najbolj fascinantnih puščav na svetu:

Dolina smrti, Kalifornija in Nevada, ZDA

Dolina smrti je približno 225 kilometrov dolga in od 8 do 24 kilometrov široka ter jo obdajajo visoke gore. V dolini je najnižja (85,5 metra pod morsko gladino), najbolj sušna (letno pade manj kot 50 milimetrov dežja) in najbolj vroča točka (rekord 56,7 stopinje Celzija) v Severni Ameriki. Le 136 kilometrov stran stoji 4418 metrov visoka gora Mount Whitney, najvišji vrh ZDA, če ne upoštevamo Aljaske. Od leta 1933 je Dolina smrti narodni park.

Slana puščava Salar de Uyuni, Južna Bolivija, Južna Amerika

Visoko v planotah Bolivije (na 3.600 metrih nadmorske višine) se srečata nebo in zemlja, saj se tam razprostira ena od najbolj čudežnih pokrajin na svetu, neskončna slana puščava Salar de Uyuni (v deževnem obdobju se spremeni v jezero). S svojimi skoraj 11.000 kvadratnimi kilometri (pol Slovenije) površine velja za največjo slano puščavo na svetu. Osupljivi odsevi, ki jih ponuja slana pokrajina, privabljajo številne turiste, zato ni čudno, da Salar de Uyuni velja za največjo bolivijsko znamenitost.

Suhe doline McMurdo, Antarktika, Južni pol

Antarktika je največja puščava na svetu, hkrati pa je tudi najhladnejša in tudi najbolj vetrovna celina. Suhe doline blizu baznega kampa McMurdo (raztezajo se na 4800 kvadratnih kilometrih) so edina velika pokrajina na Antarktiki brez ledu. Ime so dobile zaradi ekstremno nizke vlažnosti ter pomanjkanja snega ter ledu. V skalovju živijo nenavadni preprosti organizmi in bakterije, površje suhih dolin pa primerjajo s površjem planeta Mars.

Puščava Pinnacles, Narodni park Nambung, Zahodna Avstralija

Pinnacles so apnenčasti stolpiči, to so osamljene skalnate bodice sredi peska, ki sta jih izklesala veter in voda, ter zelo spominjajo na lunino površje.

Puščava Thar Desert, Pakistan in Indija, Azija

Puščava Thar, ki jo imenujejo tudi Velika indijska puščava, leži na meji med Pakistanom in Indijo. V puščavi najbolj izstopa indijsko mesto Jaisalmer, ki je v 12. stoletju zraslo na 80 metrov visokem gričku. Zaradi gradbenega materiala, rumenega peščenjaka, ki tvori markantno obzidje z 99 stolpi, mu pravijo Zlato mesto.

Lunina dolina, puščava Atacame, Čile, Južna Amerika

Valle de la Luna leži na severu Čila na nadmorski višini 2.550 metrov. Leži približno 17 kilometrov zahodno od kraja San Pedro de Atacama. Od leta 1982 je dolina razglašena za 'svetišče narave'.

Puščava Namib, Namibija, Afrika

Puščava, ki je navdihnila poimenovanje države Namibije, je kar štirikrat večja od Slovenije. Še posebej fascinanten je stik puščave ter edinstvenih sipin z Atlantskim oceanom.

Wadi Rum, Jordanija, Bližnji vzhod

Wadi Rum v južnem delu Jordanije, je pestra zbirka čudovitih širokih dolin (raztezajo se 130 km daleč), osrednja pa je kot velikanska arena, nad katero kraljuje kamniti velikan Jebel Rum, ki je s 1.754 metri eden od najvišjih vrhov v Jordaniji.

Erg Chebbi, Sahara, Južni Maroko, Severna Afrika

Sipine Erg Chebbi so del Sahare, ki je največja peščena puščava na svetu, saj obsega kar 9 milijonov kvadratnih kilometrov. Ogromne dih jemajoče rdečkaste sipine, ki jih oblikuje veter, so visoke do 150 metrov ter se raztezajo na dva tisoč kvadratnih kilometrih.

Puščava Gobi, Mongolija in Kitajska, Azija

Gobi se razteza na 1.300.000 kvadratnih kilometrih. Večji del puščave je pokrit s stenami in previsi, samo manjši del je pokrit s peskom. Gobi je zgodovinskega pomena za mongolsko cesarstvo, saj je tu potekala Svilena cesta (trgovska pot med Azijo in Evropo).

Dolina Monument, Arizona, ZDA

Dolina Spomenikov je znana predvsem kot kulisa številnih kavbojskih filmov. Danes je del rezervata Indijancev Navajo.