Fizioterapija za ženske – kaj moraš nujno vedeti o inkontinenci, nosečnosti in menopavzi?

Težave z inkontinenco pri ženskah nastanejo zaradi ohlapne nožnice, ki je pogosta posledica nosečnosti, vaginalnega poroda, starostnih sprememb in tudi nekaterih zdravstvenih stanj, ki pospešijo izgubo kolagena. Težave z inkontinenco pri ženskah nastanejo najpogosteje po menopavzi.

Fizioterapija za ženske – kaj moraš nujno vedeti o inkontinenci, nosečnosti in menopavzi? (foto: PROMO) PROMO
7. 9. 2022 | Promocijsko sporočilo

V članku bomo predstavili, kakšna je preventivna in kurativna fizioterapija za ženske, ki so opazile prve znake inkontinence ali pa so trenutno v obdobju življenja, ko je tveganje zanjo povečano.

Preberi si, kaj moraš nujno vedeti o inkontinenci in kako s pravilno fizioterapijo odpraviš in preprečiš težave z ohlapnimi mišicami medeničnega dna in inkontinenco.

Preberi si, kaj pravijo strokovnjaki fizioterapije v kliniki Medicofit.

Ali si vedela, kakšni so prvi znaki pojava težav z inkontinenco?

Pogosto se prvi simptomi inkontinence pojavijo med visokointenzivnimi športnimi aktivnostmi, kot so tek, aerobika, skoki, vadba na trampolinu, pri plesu ali pa tudi pri napenjanju, kašljanju in kihanju.

Ali si vedela, da inkontinenca pri ženskah narašča s starostjo in da se pogosteje začne pojavljati že po 30. letu starosti?

Več kot 1/3  žensk ima med 45. in 50. letom starosti prisotne znake inkontinence in oslabelega medeničnega dna. Več kot polovica žensk ima po 65. letu starosti prisotno akutno obliko inkontinence. Zelo pogosta oblika inkontinence je stresna urinska inkontinenca, o kateri je poročalo 40 % žensk, ki se ukvarjajo s tekom v okviru študije, ki je bila leta 2020 objavljena v Journal of Human Kinetics / 73(1). V okviru študije so najvišjo stopnjo inkontinence med vrhunskimi športnicami ugotovili pri odbojkaricah s prevalenco 75,6 %.

Zakaj pri ženskah pride do inkontinence?

Vzroki za inkontinenco pri ženskah so različni, od vplivov genetike do izraženih akutnih dejavnikov tveganja, kot sta porod in menopavza. Pogosto inkontinenca pri ženskah nastane kot kombinacija hormonskih sprememb, dednih vplivov in obdobja, v katerem je ženska. Poznamo 4 vrste inkontinence glede na njen izvor.

Zakaj pride do inkontinence v nosečnosti?

Med nosečnostjo poleg učinkov relaksina, ki zmehča vezivno tkivo, ženska prenaša visoke obremenitve mišic medeničnega dna, ki se med porodom pogosto tudi poškodujejo in izgubijo sposobnost ustrezne aktivacije. Z urinsko inkontinenco se spopada vsaka tretja nosečnica v Sloveniji.

Zakaj pride do inkontinence v starosti?

S starostjo se vezivno tkivo urinarnega in vaginalnega trakta izsuši, stanjša in postane manj prožno.

Zakaj pride do inkontinence v obdobju menopavze?

S starostjo se zaradi hormonskega neravnovesja, predvsem nižjih vrednosti estrogena, oslabi gladko mišičevje mehurja, ki postane slabše odzivno in šibkejše ob večjem pritisku.

4 vrste inkontinence pri ženskah

Urgentna inkontinenca

Vzrok zanjo je običajno okužba sečil, potek simptomov je krajši. Pri starejših je urgentna inkontinenca najpogostejša, pojavi pa se značilno v povezavi z drugimi obolenji, kot so demenca, tumor, kamni v sečnem mehurju, možganska kap, in tudi kot posledica uživanja zdravil. Značilno je, da potreba po odvajanju vode nastane prehitro za uporabo sanitarij, bolniki z urgentno inkontinenco morajo tudi več kot 10 x dnevno odvajati vodo.

Prelivna inkontinenca

Pogosta vzroka pri ženskah sta v disfunkcijah krčenja sečnega mehurja in zožitev sečnice. Prelivno inkontinenco lahko povzroči tudi zaprtje. Značilno je spontano uhajanje manjših količin seča iz polnega sečnega mehurja, ki postane zaradi disfunkcije neodziven in prepoln, tlak pa se poveča do mere, ko seč začne uhajati. Značilna sta kapljanje seča in šibek curek.

Stresna inkontinenca

Pogosto se pojavi ob večji napetosti sečil  in trebušne stene, na primer pri kašljanju, napenjanju, prenašanju težjih bremen in kihanju. Je najbolj prisotna oblika inkontinence pri ženskah. Vzroki za nastanek stresne inkontinence so pogosto kombinirani zaradi dednih dejavnikov in akutnih dejavnikov tveganja, na primer menopavza, nosečnost in tudi težji stres. Stresna inkontinenca je značilna po vaginalnih porodih, ko prihaja do mikropoškodb vezivnega tkiva mišic medeničnega dna.

Popolna inkontinenca

Značilno je kronično in popolno uhajanje seča podnevi in ponoči zaradi disfunkcije sfinktra. Popolno inkontinenco ženske lahko pridobijo med porodom zaradi poškodbe sečnice in sečnega mehurja. Tveganje pri popolni inkontinenci je zakasnelo zdravljenje zaradi občutkov sramu v zgodnji fazi in izogibanja strokovni pomoči, ko tudi s specialno fizioterapijo in uporabo instrumentov ni več mogoče blažiti simptomov.

Katera inkontinenca je pri ženskah najpogostejša?

Najpogostejša je stresna urinska inkontinenca, ki se pojavi kot posledica povečane napetosti trebušne stene in mišic medeničnega dna. Stresna inkontinenca je pri ženskah najbolj izrazita po 60. letu starosti.

Preventivna fizioterapija za inkontinenco žensk,  kaj moraš vedeti?

Preventivni obisk ustrezne fizioterapije zmanjša tveganje za pojav urinske inkontinence pri ženskah, ki spadajo v skupino izraženih dejavnikov tveganja, torej pri nosečnicah, ženskah po vaginalnem porodu in v obdobju menopavze. Obisk fizioterapevta, ki opravi diagnostični pregled in oceni mišično moč medeničnega dna, je priporočjiv

V okviru preventive za urinsko inkontinenco strokovnjaki za fizioterapijo iz klinike Medicofit ženskam svetujejo predvsem režim vaj za izometrično moč in koncentrično vzdržljivost v moči mišic medeničnega dna v kombinaciji z vajami za krepitev globoke trebušne stene, predvsem skozi anti-ekstenzijo in anti-rotacijo, pri tem pa naj ženska osredotočeno izvaja tehnike za aktivacijo mišic medeničnega dna.

Kurativna fizioterapija za ženske, kaj moraš vedeti, ko imaš znake inkontinence?

Za urinsko inkontinenco v kliniki Medicofit svetujejo instrumentalno fizioterapijo v obliki laserskega zdravljenja in pridruženih vaj za aktivacijo in izometrično moč medeničnega dna. Fizioterapija v kurativi naj vključuje tudi magnetno stimulacijo medeničnega dna in v drugi fazi doda tudi vaje za krepitev globoke trebušne muskulature.

Kako zdravijo urinsko inkontinenco v kliniki Medicofit?

Fizioterapija v kliniki Medicofit postavlja dolgoročno izboljšanje mišic medeničnega dna na prvo mesto, saj je cilj vsake ženske dobra funkcija mehurja dolgo po zdravljenju. Zavedajo se tudi tveganja za progresijo urinske inkontinence v druga stanja, npr. prolaps (zdrs) medeničnih organov ter bolečina v ledvenem delu in medeničnem obroču

Fizioterapija Medicofit je aktivna in uporablja metode vaj za aktivacijo in stimulacijo medeničnih mišic kot vodilo zdravljenja, saj zgolj instrumentalna terapija ženskam z inkontinenco ne nudi dolgoročnih učinkov.