Facebook v glavni vlogi

David Fincher, režiser filmov Sedem in Nenavadni primer Benjamina Buttona, raziskuje nastanek najbolj priljubljenega spletnega družabnega omrežja Facebook, ki je leta 2003 nastal v glavi študenta Marka Zuckerberga.

20. 10. 2010

Zaradi občutka odrinjenosti želi Mark ustvariti svoje omrežje poznanstev, zato napiše program, ki kmalu preraste v svetovni fenomen.

Toda z vsakim milijonom dobička se večajo nesoglasja med Markom in njegovimi prijatelji, znajde pa se tudi pod drobnogledom oblasti.

Marka igra Jesse

Marka Zuckerberga v filmu igra Jesse Eisenberg.

Film si je za izhodiščno točko vzel negativne članke, kot je tisti, ki ga je v reviji Rolling Stone napisala Claire Hoffman in v njem Zuckerberga upodobila kot 'kibernetičnega gangsterja', ki je štirim kolegom ukradel tisto, za kar so upali, da bo prava zlata jama.

“Film govori o zdaj. Ko sem prebral scenarij, sem vedel, da moramo zgodbo čim prej posneti,” je povedal režiser David Fincher. Filmov, ki temeljijo na resničnih zgodbah, navadno namreč ne posnamejo tako hitro.

Živo poslanstvo

“Upam, da je videti človeški – z negotovostmi in željami, divje zaščitniški do svoje stvaritve, kakršen naj bi bil. To navsezadnje osmišlja njegovo bivanje na tem planetu,” je o tem, kako je upodobljen idejni oče Facebooka Mark Zuckerberg, ki pri nastanku filma ni sodeloval, za Reuters še dejal Fincher.

V filmu igra tudi Justin Timberlake, ki so mu zaupali vlogo Seana Parkerja, še ne 30-letnega poslovneža, ki je bil tako med ustanovitelji Napsterja kot tudi ustanovni predsednik podjetja Facebook Inc., ki ima v lasti največje družabno omrežje na svetu.

Kdo vse je že hotel kupiti Facebook?

Do zdaj je 11 podjetij poskušalo kupiti Facebook:

  • neznani finančnik 2004
  • Friendster 2004
  • Google 2004
  • Viacom 2005 2x, 2006 (v lasti MTV)
  • MySpace 2005
  • New Corp 2005 (po nakupu MySpace)
  • NBC 2005 Yahoo 2006 2x
  • AOL 2006
  • Google 2007
  • Microsoft 2007 (vseeno je postal skoraj dvoodstotni solastnik FB)

(vir: Businessinsider.com)

P.S.

Mark Zuckerberg se je pred dnevi pridružil članom skupine Coldplay in Simonu Cowellu, ki so že imeli to čast, da so njihovi animirani liki nastopili v Simpsonovih. Del je bil že predvajan v Ameriki, čast pa ga je doletela le teden dni po tem, ko je v intervjuju v pogovorni oddaji pri Oprah naznanil, da bo šolam daroval 63 milijonov dolarjev.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri